Спасиха 19-годишен маратонец, изгубил се в Пирин

Планински спасители от вчера издирваха 19-годишно момче - участник в организирания маратон за изкачване на връх Вихрен в Пирин, което се е изгубило. Около 11.30 ч. днес младежът е открит в района на Кресна.

Сигналът за инцидента е подаден около 17.30 ч. вчера от организаторите на маратона, които са обяснили в Планинската спасителна служба (ПСС). Момчето е преминало през контролната точка, но след това се е загубила всякаква връзка с него и не отговаря на мобилния си телефон, предаде "Фокус".

Около 11.30 ч. днес 19-годишният Александър Александров е открит от горски служители в района на Кресна. Момчето е в отлично здравословно състояние, като е казало, че е прекарало нощта в планината спокойно.
В момента той пътува с автомобил към родителите си, съобщи БНР.

Александър признал, че е търсел по-лесен начин, за да стигне до върха и да премине успешно състезанието.

В операцията по издирването планинските спасители разпитваха спътниците на момчето. Четири отряда от Благоевград, Банско, Сандански, Разлог и Добринище заедно с хора от околностите го издирваха, съобщи БГНЕС. Използвани бяха и специално обучени спасителни кучета.

От ПСС уточниха, че върху връх Вихрен все още има снежна шапка и условията са зимни.

Кметът на Община Банско Георги Икономов помолил в спасителната акция да се включат хора от полицията, пожарната, както и от Национален парк „Пирин”.

"Не бива да се прекалява с броя на хората, които го търсят, защото в планината обстановката е много сложна, има лед и сняг, а хората в спасителната акция не са много подготвени за тези условия", посочи Икономов преди благоприятната развръзка.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини