Издирват 200 хил. деца, липсващи от образователната система

Има много деца, които преждевременно са отпаднали от образователната система. Най-общата информация показва, че малко над 200 000 липсват, но една част от тях са трайно извън страната. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на БТВ.

Учебната година започна спокойно, но пред системата има множество предизвикателства и задачи, каза Вълчев. Основната е всяко дете да бъде включено ефективно в образователната система като се започне още от детската градина.

Мобилните екипи са обходили до вчера около 50 000 адреса, каза Вълчев. По думите му част от тези деца не са в страната, друга част живеят на други адреси, трети вече са се записали към 15 септември. Вълчев каза, че до края на октомври ще има информация за всяко едно дете от тези 200 000.

Освен, че ще бъде записано дали то е включено в системата или е в чужбина, ще има и предписани мерки за тези деца, които са в България, уточни министърът.

Вълчев посочи, че 13-14% от учениците са преждевременно отпаднали от системата. Това е значително предизвикателство пред страната ни, каза Вълчев и добави, че сред приоритетите на правителството е да се направи така, че да се обхванат тези деца и да бъдат включени ефективно в образователната система.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини