Сълзотворен газ в парламента в Косово за граничното споразумение с Черна гора

Парламентът на Косово ратифицира споразумението за границата с Черна гора, въпреки че опозицията използва сълзотворен газ, за да попречи на гласуването, информира АП.

"Движението за самоопределение" използва сълзотворен газ в пленарна зала, за да блокира вота.

Но в крайна сметка 80 депутати срещу 11 в 120-местния парламент подкрепиха сделката, като се изискваше минимум 2/3 или 80 гласа.

Споразумението с Черна гора беше постигнато през август 2015 г.

Опозиционната партия твърди, че граничното споразумение би означавало, че Косово ще загуби 8 200 хектара от своята територия. Предишното правителство и международни експерти отричат това твърдение.

Споразумението беше поставено като предварително условие от страна на Европейския съюз, чието изпълнение е задължително, за да могат гражданите на Косово да пътуват свободно в страните от Общността.

Черна гора, която одобри споразумението, признава независимостта на Косово от Сърбия, обявена през 2008 г., но която Белград все още отхвърля.

Предишни опити за ратифициране на споразумението доведоха до подобни протести, в които пак беше използван сълзотворен газ в парламента и се разразиха улични сблъсъци с полицията.

Съседите на Косово - Сърбия, Черна гора, Македония и Босна - получиха безвизов достъп до Шенгенското пространство през 2010 г.

ЕС приветства решението на Косово, отбелязвайки, че изпълнява едно от ключовите критерии за безвизово пътуване в Шенген.

Брюксел също иска Косово да продължи борбата с организираната престъпност и корупцията преди ЕС да либерализира визовите изисквания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини