Заемите вече растат по-бързо от доходите. Преглед на печата

24 часа

Заемите вече растат по-бързо от доходите

Рекордни 56,5 млрд.лв. заеми са отпуснали от банките на бизнеса и домакинствата до август 2018 г.

Ако добавим и 3,6 млрд. лв., раздадени от небанкови финансови институции и лизингови дружества, сумата набъбва до 60,1 млрд. лв.

Това означава, че задлъжнялостта е над 1/2 от планирания 100,5 млрд. лв. БВП за тази година.

Ръстът на банковите заеми само за потребление на годишна база наближава 15%, а на ипотечните е малко под 10%.

Труд

Морето завря от паламуд

Изкарват лодките посред нощ, дори при лошо време. Най-много има между Черноморец и созополския остров Свети Иван, и при устието на Ропотамо.

Монитор

По 1200 нови столичани всеки месец

Данните сочат, че от близо 3-милионна София едва 1 294 792-ма души имат постоянен адрес към юли месец 2018 година. Това означава, че половината граждани на столицата не могат да използват административни услуги, както и че не плащат местните си данъци и такси в софийската община. Това те могат да правят само и единствено в родните си места, където са регистрирани по Закона за гражданската регистрация.

Неудобство за тях е и плащането, както и правенето на справки към НАП за налозите към държавата. Това те могат да правят само в териториалните дирекции на приходната агенция по постоянен адрес. Въпреки че подобна пречка би била лесно преодолима с въвеждането на електронното правителство, то все още човек не може да заплати налозите си на произволно гише на НАП, защото се води в различна област от тази, в която живее в момента.

Стандарт

Ски елитът идва в България през 2021 г.

Българската федерация по ски получи категорично потвърждение от ФИС за организирането през 2021 г. в Банско на стартове за Световната купа по ски (27-28 февруари) и шампионат на планетата за младежи и девойки (1-10 март). Това стана по време на есенната конференция на техническите комитети на ФИС, която се проведе в Цюрих.

Там БФСки получи признание за отличната си работа по организацията на най-големите форуми в алпийските ски и получи потвърждение от Техническия комитет на ФИС отговарящ за Световната купа и за стартовете през сецон 2020/2021 г.

Сега

Печалбата на банките надхвърли 1 млрд. лева в края на август

Печалбата на банките в България надхвърли един милиард лева в края на август, предава БНР като се позовава на данните на БНБ.

Спрямо първите осем месеца на миналата година има увеличение с повече от сто милиона лева. Кредитирането продължава да расте, което е видно от брутния кредитен портфейл на банките. Само за месец увеличението е с близо 450 млн. лева. Депозитите в системата също се увеличават.

Капитал дейли

След акцията на прокуратурата и данъчните откриха проблеми в "Маринела"

Данъчните откриха проблеми в столичния хотел" Маринела" и от четвъртък вечерта рецепцията и лоби барът му са облепени със стикери на Националната агенция за приходите (НАП). До "запечатване" на обекта се е стигнало след проверка в началото на септември. Според източници на "Капитал" тя е установила няколко нарушения - системата за управление на търговската дейност на хотела (която свързва касовите апарати) не е подавала отчети към НАП, освен това не е имала свидетелство за регистрация, а парите в касата не са съответствали на официално отчетения оборот.

Дума

БСП иска трети вот на недоверие

БСП ще внесе трети вот на недоверие срещу правителството за здравеопазването. Първите две искания за оставки заради провал в сектор "Сигурност" и за корупцията. Решението на НС на партията бе взето заради влошаващото се състояние на сектора. Това не е здравна реформа, а здравен геноцид, заяви Корнелия Нинова. По думите й намерението на управляващите да правят реформи ще натоварят допълнително финансово всеки българин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри.

Нинова припомни, че според проекта на здравното министерство на гражданите се предлага или демонополизация на Здравната каса или допълнително здравно застраховане. Задължителните вноски за него ще са в размер от 12 лв. месечно и доплащане при лечение над 700 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини