Първият детски кооператив в Димитровград работи по Валдорфската методика

    В Димитровград вече функционира първият частен родителски кооператив, който се намира в сградата на детската градина "Райна Княгиня", където се приготвя и детската кухня за малчуганите в централната част на града.

    Кооперативът стартира през октомври месец и в момента там се грижат за 6 деца, а капацитетът му е до 12.

    Към момента грижа за децата там се полага до 12:00 часа през делничните дни, като организаторите се надяват пролетта да направят детската градина целодневна.

    Различното в кооператива от стандартните детски градини на първо място е методиката, по която децата се възпитават, а това е т.нар.Валдорфски метод.

    В градината за децата се грижи един педагог, а за момента майките на ротационен принцип заемат ролята на "лелите" в градината.
    Родителите, които са се събрали, са със сходна идеология за възпитанието на своите деца, която главно заляга на връзката на децата с природата и естествените материали, хармиония с природата, развиването на въображението, избягването на стериотипите в поведението и даване на свобода на духа.

    Учението на новите неща за децата става чрез преживяване, а не абстрактни обяснения. Например, за да разберат децата какво е есента, те биват извеждани навън, за да видят дърветата, да съберат листа, с които в последствие да играя в детската градина. 

    През 2007 г. е била открита първата валдорфска детска градина в София, а от учебната 2011/2012 г. и първото българско начално валдорфско училище, отново в столицата. В момента има градини, които са по валдорфската методика в големите градове в страната.

    Методологията не е нова, тя ще навърши 100 години от въвеждането й през 1919 г. от австрийския философ Рудолф Щайнер. Валдорфското образование е едно от най-близките до природата, „органик“ образователни системи. Тази философия насърчава креативността, творчеството, разказването на приказки с фокус върху природата и околната среда.
    Рудолф Щайнер вярва, че до 7-годишан възраст децата учат най-добре чрез игра, изследване на света наоколо и имитиране. Валдорфското образование набляга най-вече на поддържане на естествен ежедневен режим и ритъм на живот.

    Заниманията в група обикновено включват готвене, плетене, рисуване, разказване на приказки, пеене, грижа за цветя и други домакински задължения. Играчките в димитровградския кооператив са прости, направени от естествени материали като дърво, коприна и вълна, а игрите са импровизирани, неструктурирани и свободни.

    Философията Валдорф отрича пластмасовите играчки. Играчките се изработват от преподавателя и родителите с помоща на децата.

    В кооператива залагат на връзката на  детето с природата и околната среда. Децата прекарват много време навън, за да бъдат в близък контакт с природата, като се възпитават в уважение и любов към нея.

    Децата имат един и същи режим всеки ден и той е приблизително следният: пристигат в детската градина, играят с другите деца, без учителите да се намесват или структурират игрите им, провеждат се занимания с преподавателя, учат стихчета и песнички. След обяд излизат навън, ако времето позволява, за да са сред прородата и растенията.  След това се прибират в градината и се занимават с неща, които са им интересени – рисуване с ръце, пеене и др. игри, които позволяват на фантазията на децата да работи и те да се забавляват.

    Денят завършва със спокойна обстановка и четене на приказка, куклен театър с ръчно изработени кукли от естествени материали.

    Във Валдорфските детски градини децата не биват обучавани да четат и пишат и за това за момента там се приемат само деца под възрастта за задължителната предучилищна възраст. Залага се на убеждението, че през първите години от живота си децата трябва да развиват въображението си, речника, моториката си, уменията си да общуват и да бъдат креативни, защото тези умения им дават възможност по-късно да работят върху интелектуалното си развитие и абстрактното мислене, което започва след 6-7 годишна възраст.

    Учените са доказали, че най-лесният начин да се отблъснат децата от ученето е, като им се дават задачи за запаметяване на сухи цифри и факти, като им се дават тестове и се започне академичното им образование в ранна детска възраст, когато още не са готови за това.

    Валдорфското образование е много добра философия, подходяща за деца в предучилищна възраст. То позволява на децата да изучват естествените природни закони, да придобият умения за живот близки до природата, да разберат от къде и как идва храната им, както и умения да сами да се справят със собствените си ангажименти.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Не
      Нели
      0 0
      17:06, 27 ное 2018

      Звучи добре, но деца на кави възрасти се приемат и ако родителя не може да помага защото ходи на работа какво правим

    • 2
      Ри
      Рита
      2 0
      00:03, 28 ное 2018
      Ако успеем да съберем повече деца, имаме готовност и за целодневна програма. Също така майки, които не могат или не искат да дежурят биват заместени от други майки, за които няма проблем да са там.
    Последни новини