Мария вече е с нова количка, срещна се с омбудсмана Мая Манолова

    Кампанията в помощ на Мария Иванова от Димитровград за закупуването на моторна електрическа инвалидна количка, бе успешна благодарение на множеството добри хора, които дариха средства, за да й помогнат. Както писахме по-рано, сумата която бе събрана за една седмица от стратирането на кампанията бе 2501, 54 лв.

    Ще припомним, че Мария страда от вроден синдром, и не може да се предвижва без помощно средство. През вчерашния ден чисто нова електрическа количка бе доставена на младата жена и тя вече я изпозва. 

    Това добро дело се осъществи и с помощта на омбудсмана Мая Манолова, която днес лично дойде да посети Мария и да я окуражи да бъде по-активна и с новата придобивка да започне да излиза от дома си. Общественият защитник помогна за осигуряването на моторизираната количка, като намери фирма за търговия на едро с фармацевтични, медицински и ортопедични изделия, която предостави средството и дари разликата от събраната сума до стойността на количката.

    Стойността на количката е около 3 300 лева, като 2 500 са от дарителската кампания и 800 лева са дарение от фирма „Медидом” АД. Количката е на италианската марка FAZZINI, с джойстик и  акумулаторни батерии. Лека, сгъваема, компактна, маневрена и лесна за управление. Развива до 6 км/час, а с едно зареждане на акумулаторите могат да се изминат28 км. Двигателят й е с мощност 180 W и е предназначена за хора с увреждания с тегло до 120 кг.

    По време на срещата с Мая Манолова, Мария и майка й Иванка Христозова изказаха през сълзи огромната си благодарност към всички, които са им помогнали. „Всички Вие ни върнахте вярата в доброто”, сподели развълнувана майката пред омбудсмана. Мария пък сподели, че сега вече най-голямата й цел ще е да си намери работа, първоначално надомна по програмите за хора с увреждания, които в момента вървят в Бюрата по труда. „Искам да се чувствам полезна и да помагам на мама”, сподели младата жена. Пред омбудсмана Мария даде обещание, че ще започне да посещава и заниманията в Дневния център за възрастни хора с увреждания в града, за което Манолова каза, че е готова отново да дойде за да отидат заедно.

    Дарителските кутии ще останат до края на седмицата, като средствата от тях ще отидат за монтиране на падащи рампи във входа, за да може Мария да излиза от блока, в който живеят за да бъде сред хората. В понеделник организаторите на кампанията ще отчетат всички средства от кутиите и от банковата сметка, в която до момента са постъпили 600 лв. Разбрахме, че в кампанията са се присъединили и от филиала на Тракийския уневерситет в Хасково, където от миналата седмица има поставена кутия за дарения.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини