Изследване установи хиляди случаи на рак, които се дължат на лоша диета

Около 5% от случаите на рак се дължат главно на лоша диета, според ново проучване.

Това означава 80 110 нови случая на рак сред възрастни (на 20 и повече години) в САЩ през 2015 г. Този рисков фактор е сравним с дяла на случаите на рак, дължащи се на консумацията на алкохол, твърдят авторите на изследването.

Ефектът от лошото хранене е най-висок при рака на храносмилателната система, като повече от една трета от колоректалните ракови заболявания - 38,3%, са свързани с лошите хранителни навици. Проучването на университета Tufts е публикувано в JNCI Cancer Spectrum.

„Това е доста изчерпателен доклад, който подкрепя това, за което предполагахме“, казва професорът в катедрата по ракова биология в City of Hope д-р Шиуан Чен. "Повечето от раковите заболявания, свързани с храната, се появяват в храносмилателния тракт и се дължат на липсата на фибри."

Учените разглеждат седем диетични фактора: нисък прием на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и млечни продукти; и висок прием на преработени меса, червени меса и сладки напитки като газираните.

Те установяват, че ниската консумация на фибри е свързана с най-голям процент ракови заболявания, свързани с храненето в САЩ, следвана от нисък прием на мляко, висок прием на преработено месо, нисък прием на зеленчуци и плодове, висок прием на червено месо и висок прием на подсладени със захар напитки.

Проучването включва данни за хранителния режим на възрастни в САЩ между 2013 и 2016 г., получени от Националното изследване на здравето и храненето, както и данни за националната заболеваемост от рак през 2015 г. от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Фибрите са ключови

Ниската консумация на пълнозърнести храни и млечни продукти и високата консумация на преработени меса имат най-голям принос за  рак, свързан с храненето. Мъжете на възраст от 45 до 64 години и етническите малцинства, включително чернокожите и латиноамериканците, имали най-висок дял на рак, свързан с храненето, в сравнение с други групи, установяват изследователите.

"Фибрите са много важни", казва Чен. „Това прави работата на дебелото черво, което помага да не се натрупват неща там и помага за предотвратяване на полипите. Млечните продукти също са много важни, защото съдържат много различни хранителни вещества. Високо преработените храни, като преработеното месо, не изискват много храносмилане и нямат хранителни вещества. Зеленчуците и плодовете имат фитохимикали, както и много фибри. Всичко се свежда до хранителни вещества и фибри."

"Лично аз мисля, че се нуждаем от малко месо за протеини, които са много важни за нашата имунна система", добавя Чен. „Пиле или риба са за предпочитане пред червено месо. Разнообразяването на вашата диета е най-важното нещо. Не е нужно да търсите специален вид храна, просто яжте различни видове храна. Не грабвайте бързо каква да е храна. Обърнете внимание на това, което ядете."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини