Арестуваха кмета на Костенец. Преглед на печата

24 часа

Арестуваха кмета на Костенец

Кметът на Костенец Радостин Радев е арестуван, защото е обещал подкуп на общински съветник, каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева пред "24 часа". Общинарят бил уговарян да гласува решение в общинския съвет по разпореждане на градоначалника.

Прокурор Милева отказа да посочи размера на обещания рушвет и какво е било решението на съветника.

Радев бе задържан в понеделник при акция на Специализираната прокуратура, антикорупционната комисия и столичната полиция. Сигнал за него е получен в началото на месеца от общинския съветник, на когото е предлаган подкуп.

Заедно с кмета зад решетките е и местен бизнесмен - собственик на фирма, която спечелила проект в община Костенец. Те са задържани за 24 часа. До понеделник следобед обвинения не им бяха повдигнати.

От прокуратурата поясниха, че разследването продължава и се води също в София и на територията на област Стара Загора.

Труд

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България

Суперкомпютърът, който ще бъде изграден в България, има капацитет колкото този в центъра на НАСА. Ще бъде най-мощният в Източна Европа, сред първите 10 на континента и първите 50 в света. Това обяви ръководителят на Главна дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола в Министерския съвет след среща с премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

София става част от мрежа от 8 европейски суперкомпютри, която ще заработи до края на 2020 г.

Монитор

МОН призна два варианта на дума след спор за правописа

В първата част от националното външно оценяване съдържаше 25 упражнения. В задача 17 седмокласниците трябваше да откриват 14 грешки. Една от тях бе в думата"лесно приносима", където трябваше да заменят "и" с "е". Споровете обаче се отнасяха до това дали тя се пише слято, или не. За всеки случай, в отговорите от МОН посочват, че независимо от това, че в текста словосъчетанието "лесно преносима" не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с Официалния правописен речник на българския език, за вярно ще се приема и "леснопреносима".

Стандарт

Борисов и Нинова се стрелкат с оставки

На "Позитано" 20 даже и оставка не могат да подадат. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД "Свързаност" към ЕК Роберто Виола.

На въпрос дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов заяви, че това не е интересно. "Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво", заяви той.

Сега

Седмокласниците писаха преразказ върху "Богатствата на момъка"

Преразказ върху творбата "Богатствата на момъка" на Георги Русафов писаха учениците на изпита по български език и литература от Националното външно оценяване след 7 клас.

Рано сутринта в просветното ведомство беше изтеглен вариант 1 за днешния изпит.

Проверката на писмените работи ще става електронно, след като бъдат сканирани, както е при държавните зрелостни изпити, затова седмокласниците трябваше да пишат с черен химикал. Тестът с верните отговори ще бъде качен на сайта на образователното министерство след 16 ч.

Капитал дейли

Битките на Нинова в БСП предстоят

Въпреки че изходът от конгреса на БСП изглежда като успех за Корнелия Нинова, тя няма основания за празненства. И причината не е само в унизителния ход, който нанесе щети на имиджа й - уж да подаде оставка заради лошия изборен резултат, а после да я оттегли пред най-големия форум на партията.

Дума

Готови сме да дадем 56% от заплатата си за почивка

Българите са готови да отделят 56% от месечната си заплата за лятна почивка, показва проучване на "Фератум Груп". То изследва поведението на над 22 хил. домакинства в 17 страни. Средният нетен доход на участващите домакинства варира между 827-3934 евро, в зависимост от държавата.

Според резултатите българите ще похарчат най-много пари за пътувания в страната - 17%, за летни занимания - 16%, и немалка част за обзавеждане за дома и вилата - 14%. Международното проучване за потребителски навици "Летен барометър 2019" нарежда Мексико на първо място по прогнозни разходи за лятна почивка с 60%, следвани от България - 56%, Испания - 51%, и Латвия - 43%. Най-ниски разходи в тази категория имат Финландия - с 28%, и Дания - с 26%, следвани от Бразилия - 13%, и Румъния - 12%.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини