Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България и това е само началото

Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране в цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда лева ще са само началото. Това посочи експертът по отбрана Велизар Шаламанов в предаването „Тази сутрин” на bTV. По думите му тази промяна не може да бъде отлагана както през последните 20 години, а трябва да се случи в следващите 5-7 години.

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

„В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях”, посочи Шаламанов.

Според експерта подходът на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е върху реализация на ползите на новия самолет.

„Това което е посочено от САЩ е максималният пакет, за който се дава разрешение да бъде извършена сделка с България. Този пакет може да бъде намален, без да се намаляват бойните възможности на самолета има въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще”, обясни Шаламанов.

Експертът припомни, че след операцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат създадени складове за натрупване на точно такъв тип въоръжение необходимо за участие на силите на Алианса в различни операции.

„Ние в бъдеще ще можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера”, посочи още Шаламанов.

Важното е сега да придобием целия пакет, необходим за това самолетът да влезе на въоръжение, включително подготовката на кадрите, категоричен беше той.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини