Следизборна нощ – Истанбул не се укроти, десетки хиляди са по площадите и улиците

Безапелационната и повторна победа на републиканеца социалдемократ Екрем Имамоглу на вота за Истанбул извади десетки хиляди жители по улиците и площадите, градът е буквално блокиран от ликуващи хора. Но е така и в много други турски градове, сякаш опозицията е спечелила в цяла Турция, не само в мегаполиса, съобщават медии в южната ни съседка.

Опозиционните издания определят резултата от вота като исторически, защото в годините назад подобна подкрепа не е получавал никой от кандидатите за кмет на голямата истанбулска община.

След като неофициалните резултати от вота бяха огласени, поддръжниците на опозиционния кандидат спонтанно потеглиха с безкрайни автоколони към центъра на община Бейликдюзю – там от 2009 г. Имамоглу е бил районен кмет, а от 2014 г. – общински. Освен това в големите центрове като Кадъкьой, булевард Багдад, Бешикташ и площад Таксим десетки хиляди граждани са навън и развяват националния флаг.

В столицата Анкара също празнуват – пред централата на Републиканската народна партия огромно човешко множество скандира и ликува със запалени факли. В централния район на Коджаели – Измит, също е горещо, народът е по улиците.

Пред сградата на голямата истанбулска община събралите се хиляди се поздравяват с победата на Имамоглу. Той говори пред чудовищното множество в Бейликдюзю и се зарече, че ще сложи „край на партизанщината и е дошло времето на правата, законността и справедливостта, а моралът ще бъде основа на политиката“.

„Няма значение кой от какъв етнос е, важен е човекът. Разрушете всички предразсъдъци, нас не ни интересува кой как се облича или забулва. Ние дойдохме, за да прегърнем всички, за да покажем уважение към всяка вяра в този град. За да си спомним Юнус Емре, Мевляна, Хаджи Бекташ и Вели. Без разлика кой е алевит или сунит, грък, арменец или сириец, идваме да прегърнем всекиго. В този град ще градим демокрация, справедливост, бъдеще“, заяви новият кмет на мегаполиса и наелектризира човешкото стълпотворение.

Когато се обяви за проект – „на турската република, на републиката на Ататюрк“, Имамоглу обеща да работи за консенсус между политическите сили, а обществото да преодолее несправедливостите „въпреки всичко“. На финала всички заедно скандираха мотото на повторната му предизборна кампания „Всичко ще бъде много хубаво“, който тръгна само от един хаштаг, но му донесе още повече привърженици.

Още преди Висшият изборен съвет да вдигне забраната за огласяване на резултатите, победеният Бинали Йълдъръм призна поражението си и поздрави своя опонент. "Поздравявам го и му желая успех", заяви той пред журналисти.

Не е ясно кога Висшият изборен съвет ще огласи окончателно официалните резултати от безпрецедентния вот в Истанбул. Две агенции – АНКА и Анадолската, придобиха правото да съобщават първи резултатите, макар и неофициалните, а медиите лавинообразно ги публикуваха в сайтовете си. Но както винаги по избори в Турция, малко преди да приключи обработването на резултатите от всички урни, публикуването зацикли.

Така според досега известните числа разликата между Имамоглу и фаворита на Ердоган Йълдъръм е 800 242 гласа от обработени 96,07 протоколи, съобщи АНКА. Социалдемократът Имамоглу печели 54,30% подкрепа, а Йълдъръм от управляващата партия 44,79%.

Анадолската агенция съобщи за 99, 19% проверени протоколи и разлика между главните опоненти от 773 449 гласа. За Имамоглу са гласували 4 688 628 избиратели, за Йълдъръм 3 915 179.
През 1994 г. Реджеп Ердоган спечели кметския вот в Истанбул с 25,2%.

Дори курсът на долара спадна леко след огласяването на резултатите – от 5, 82 турски лири за 1 долар в полунощ след изборния ден отбеляза 5, 74. Еврото се обменя срещу 6, 62 лири.

Кой е Екрем Имамоглу

Роден е през 1970 г. в черноморския град Трабзон. След местната гимназия завършва "Бизнес администрация" с английски профил в Истанбулския университет, а след това пак там получава магистърска степен по човешки ресурси и управление на науката. През 1992 г. се включва в семейния строителен бизнес като шеф на борда на компанията.

В ученическите си години се увлича по аматьорския футбол, после оглавява клубовете по футбол и баскетбол на Трабзонспор и Бейликдюзюспор. На 31 март 2019 г. спечели вота за кмет на Истанбул, отнеха му правото и на 23 юни отново победи с още по-голямата подкрепа от избирателите. Семеен е, баща на две момчета и дъщеря.

Съпругата му Дилек е родена на 18 ноември 1974 г. също в Трабзон. След дипломирането си по специалността туризъм в Истанбулския университет тя завършва и магистратура по публични финанси, а в момента е докторант по същата специалност.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини