"Колорит" подреди изложба в чекмедже в Народното събрание

    Хасковската школа по рисуване “Колорит“ поднесе частица от своя заряд, който местната публика неведнъж е усещала, и в Народното събрание. 32 рисунки в чекмеджета украсиха Парламента и впечатлиха дотолкова организаторите, че на изложбата беше дадено начало, но край не беше определен.

    Арт проектът, чийто идеен вдъхновител е ръководителят на школата Веселина Делчева, е част от кампанията на народните представители за представяне на млади творци, посветена на първи юни-Денят на детето. Изложбата на художниците от Хасково е третата в парламента през този месец на детска школа.

    Изложбата е разположена в лоби бара на Народното събрание. Първоначалната идея чекмеджетата с рисунки да бъдат подредени във фоайето на Парламента се променя, когато организаторите виждат на живо работите на децата. Решават да ги поставят на място, откъдето минава максимално голям поток от хора-депутати, гости, чужди делегации, дипломати.

    И както често се случва, от първостепенна важност е положеният труд, но немаловажен е и шансът-да те забележат, да те оценят, да те поздравят и подкрепят за усилията и таланта. Така за гостуването на младите таланти от града на Богородица този шанс дава народният представител от Варна Таня Петрова. Впечатлена от рисунката „Коне“ на творец от школа „Колорит“, на която попада случайно, депутатката решава, че талантът на хасковските деца не трябва да остане скрит нито в чекмедже, нито показван само в пределите на своя град. Че вдъхновяващите им творби трябва да ги видят повече хора. Така идва и поканата към школата за гостуването. И при откриването на изложбата в сряда Таня Петрова не скри силните си впечатления и определи „Колорит“ като „уникална школа по изобразително изкуство“.

    Изложбата беше открита  официално лично от заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев. „Посланията в тези рисунки са философски. И ние даваме висока оценка за труда, който е положен. Това е творчеството на бъдещето на нашата страна. “, отбеляза той в поздравлението си, като пожела на на младите художници още повече изяви, а на публиката “красива среща с творбите“.

    Всеки у дома си има по едно старо чекмедже, но когато се замислим, често се оказва, че то не е просто вещ, а е част от нашата душевност, събрало спомени на поколения. Затова с децата решихме да вдъхнем нов живот на старите чекмеджета и от тях да „извадим“ нашите послания, посочи философията на изложбата ръководителят на школа „Колорит“ Веселина Делчева.

    На откриването присъстваха и хасковските депутати Митко Полихронов и Евгения Ангелова, които също поздравиха художниците.

    С официалната част по поканата не свърши гостуването на децата от Хасково в НС. Те са впечатлени от посрещането и организацията в Парламента- стриктна до последния детайл, от работата на народните представители, на чието заседания са прекарали няколко минути, от внушителната визия на сградата на Парламента.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Още новини

    Последни новини