За какво са полезни комарите?

Лятото е сезонът, когато често говорим за жужящите кръвопийци, които, освен че са досадни, ни оставят за спомен и сърбящи ухапвания. В тези моменти ни се иска просто да ги изтребим до крак от лицето на земята, но наистина ли е добра идея това начинание? И какъв е смисълът от съществуването на комарите, въпреки че ни се струва, че основната им задача тук е да ни пият от кръвта.

Да не забравяме също така, че голяма част от тях са и носители на смъртоносни болести. Всъщност комарите са най-смъртоносните насекоми на Земята. Всяка година стотици хиляди хора умират от малария, различни видове треска, след като са били ухапани от комари, преносители на съответните вируси.

Комарите също така разнасят болести, които представляват сериозна заплаха за животните и домашните любимци.

Но понеже Майката Природа си знае работата и те като нейни творения имат смисъл извън вредата, която нанасят. Не знам за нас хората какво може да се каже по този въпрос…

Дългата история на комарите на Земята

Комарите населяват тази планета много преди човека; най-старите фосили от комари датират от около преди 200 милиона години.

Повече от 3 500 вида комари вече са описани от различни части на света, като само стотици видове от тях хапят хората. Ако трябва да сме напълно точни, само женските комари извършват това действие. Мъжките представители нямат частите, за да проникнат в човешката кожа.

Ползи

Много учени са единодушни, че комарите представляват повече беда за човечеството, отколкото да имат стойност. Самият факт, че те са причината за толкова много човешки смъртни случаи годишно, е достатъчно като мотивация, за да ги изтрием от планетата.

Въпреки това комарите обслужват важни функции в многобройни екосистеми. Явяват се храна за много видове, филтрират органична материя, която пък служи за храна на други видове, включително помагат за опрашването на цветя, и дори влияят на навигацията по пътя на карибу (северен елен) в тундрата. И не на последно място, учените изследват комара и за потенциални медицински ползи и лечения.

Хранителната верига

Ларвите на комарите се намират във водна среда и така играят важна роля във водната хранителна верига. Според биолозите ларвите на комарите се явяват филтрираща брънка във веригата, като усвояват малки органични частици като едноклетъчни водорасли от водата и ги превръщат в част от тъканите на собствените си тела, които пък впоследствие се консумират от рибата. Ларвите на комарите са по същество храна за риби и други водни животни.

Освен това някои видове комари ядат труповете на насекоми, които загиват във водата, а пък самите ларви на комарите се хранят с отпадъчните продукти, което прави хранителни вещества като азота достъпни за растителния свят и по този начин те процъфтяват. Ако комарите се елиминират, това може да повлияе на растежа на растенията в тези райони.

Ролята на комарите на начало на хранителната верига не приключва с ларвите. Като възрастни комарите служат като също толкова питателна храна за птици, прилепи и паяци.

Комарите изглежда представляват значителна биомаса за дивата природа в началната част на хранителната верига. Унищожавеното на комарите, ако това е постижимо, може да има неблагоприятен ефект върху екосистемата. Много учени обаче предполагат, че екосистемата в крайна сметка може да се възстанови и че друг вид може да заеме това място в нея.

Опрашване

Само женските на някои видове комари се нуждаят от кръв като храна, за да получат необходимите протеини за снасянето на яйцата си. В по-голямата си част мъжките и женските възрастни комари зависят от нектара на цветята за набавяне на енергия. При извличането на нектар, комарите опрашват растенията, за да помогнат да се гарантира, че различните видове ще цъфтят. Когато комарите опрашват растенията, особено водните, около които прекарват голяма част от живота си, те благоприятстват тези растения да се запазят като вид. Растенията пък осигуряват храна и подслон за други животни и организми. Така веригата хармонично се затваря.

Лечебни свойства

Въпреки че комарът е съществен фактор в разпространяване на болести по целия свят, има известна хипотеза, че слюнката им може да има някаква потенциална полза в лечението на номер 1 по смъртни случаи на хора заболяване, а именно сърдечно-съдовите такива. Едно обещаващо приложение е разработването на антисъсирващи лекарства.

Съставът на слюнката на комарите е сравнително прост, тъй като обикновено съдържа по-малко от 20 доминантни протеина. Въпреки големите стъпки в познаването на тези молекули и ролята им в храненето на кръвта, учените все още познават само около половината от тях, открити в слюнката на насекомите.

Така че нека не проклинаме чак толкова много тези малки досадни приятели, защото вършат и чудесна работа и от тях има съществена полза в екосистемата ни и не само.

Източник: www.seen.bg

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини