Най-важното, което трябва да знаем за слънцезащитата

Човешката кожа има вътрешен часовник, който отброява часовете, в които се излагаме на слънце и при всеки от нас е заложен толеранс от няколко хиляди часа, в които това излагане остава безнаказано. Мнението изрази пред Дарик дерматологът д-р Валерия Матеева и призова за използване на слънцезащитни препарати. Оказва се, че дори и в облачно време, можем да акумулираме голямо количество ултравиолетови лъчи. Д-р Матеева е категорична, че противно на очакваното, тъмните дрехи имат по-добра слънцезащита, отколкото светлите. Дерматологът припомни още, че фотозащитните кремове започват да действат не веднага след нанасянето им, а след като преминат 20 минути, до половин час.

„При всеки човек генетично е заложено да има определен толеранс. Това са няколко десетки хиляди часа, в които може безнаказано да се излага на слънце. При по-светлите хора с по-светла кожа и повече склонност към изгаряне и по-малко към хващане на тен тези часове са по-малко на брой. Но достигне ли се определен лимит за всеки човек индивидуално, започват промените по кожата. Първо, се явяват първите белези на стареене - фини бръчки, отпускане, пигментни петна или изсветляване на кожата на някои места. Като втора стъпка започват да се появяват различни доброкачествени образования и накрая при някои хора, които са предразположени, започват да се появяват и злокачествени тумори на кожата“, посочи специалистът.
 
„Ултравиолетовите лъчи се измерват от физиците с UV-индекс и дори и в облачно време, той има такава стойност, която може да доведе до акумулиране на голяма част от тези лъчи през кожата. Това означава, че дори и в облачно време, ако стоим на плажа, е възможно да се акумулира голяма част от UV-лъчите“, допълни д-р Валерия Матеева.

Тя даде съвети и как да нанасяме слънцезатните продукти и кога:
 
„В рутината на деня фотозащитата трябва да се поставя в момента на излизане. Например, излизаме от хотела, подготвяме се за плажа и нанасяме. Това се прави, за да може да има едни 20 минути, в които факторът да може да достигне пълния си потенциал на предпазване“, каза д-р Матеева.
 
По думите й тъмните дрехи всъщност предпазват по-добре.
 
„Колкото и да е чудно, тъмният цвят има по-голяма защита. Материите също имат различна защита. Именно заради това и голяма част от женските дрехи в Арабския свят са именно черно“, посочи още дерматологът д-р Валерия Матеева.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини