Авторът на "Козият рог" с признание от внучката си в картини, изложбата тръгва от Смолян

    Изложбата на художничката Елица Гигова ще бъде отворена за посетители в КДК Смолян до края на юли т.г. и е посветена 100-годишнината на дядо й, писателя Николай Хайтов

    Експозицията от картини на внучката му Елица Гигова прави първи стъпки към публиката именно от Смолян. В родопския град беше първото й представяне и както самата авторка сподели, „защото е мястото, в което са се провели първите ми срещи с дядо. Тук съм родена и тук съм учила, той идваше в родната ми къща край езерото, както и на абитуриентския ми бал. Затова имам картини, вдъхновени от тези срещи, които са огледален свят  към „Невястата“. Още една картина в изложбата, която се нарича „Родопчанка“, е вдъхновена от дядо. Той идваше да ме вижда като студентка в Търново и много се радваше,  че уча там, а не в София.  Казваше  ми да запазя родопските си корени, „Родопчанка“ е силует на жена, пред нея са халищата, корените, чеизите, текстилът и  песните, които са най-здравите ни основи тук, в Родопите. Дядо ми остави завет да измервам живота по миговете, които спират дъха. Тези мигове  са неговите разкази – „Свечеряване“, „Гора“, „Шумки от габър“, „Козият рог“, те  са уловени в  моите картини.", сподели художничката.  Централната картина в изложбата на Елица- „Родопчанка“, също е вдъхновена  от дядо й, както и от баща й -поетът Никола Гигов, майка - й писателката Елена Хайтова.

    Сега Елица Гигова живее в Пловдив, работи като учител по рисуване,  има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Член е на Съюза на българските художници и член на Националната занаятчийска камара.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини