Застрахователи предупредиха за измами с ”Гражданска отговорност” в чужбина

Трябва да има бърза промяна в нормативната уредба, за да спрат измамите със застраховка "Гражданска отговорност" в чужбина, заяви Атанас Табов, председател на Управителния съвет на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). "Не трябва да се допуска българи да продават колите си на чужденци, когато са още с български регистрационни номера. Автомобилите напускат страната с наши номера и дълго време се карат все едно са български. Когато стане катастрофа, претенциите идват в НББАЗ", посочи Табов, цитиран от БТА.
Той предлага нотариусите да заверяват сделките за коли с чужденци, само ако автомобилите вече са с транзитен номер. За целта е нужна промяна в Наредба номер 24 на МВР за регистрацията на МПС.

Едва 80% от автомобилите в страната имат "Гражданска отговорност, съобщи Табов. Според експерти на застрахователни компании процентът на застрахованите коли е дори още по-малък.
Увеличава се обаче броят на незастрахованите автомобили, които са извършили катастрофи в чужбина. Най-честите случаи на нарушения при застраховката "Гражданска отговорност" са прекратени полици, издадени на разсрочено плащане.

В резултат през НББАЗ ще се плащат щети за 673 произшествия - най-много в Румъния, Италия, Гърция и Германия, каза още Табов.
През 2011 година в бюрото са регистрирани и 443 щети на територията на България. Статистиката сочи, че най-голям брой са регистрирани по вина на турски водачи - 135. Следват шофьорите на румънски коли - 45, македонски - 40,  германски - 31, гръцки - 30, испански - 24, и сръбски - 17.

В НББАЗ миналата година са получени 974 искания за гаранции на стойност 4,1 млн. евро по неплатени в рамките на двумесечен срок претенции от членове на бюрото. За сравнение през 2007 година са регистрирани 147 искания за гаранции, през 2008 г. - 228, през 2009 г. - 257, а през 2010 - 343.
"Това означава утрояване на исковете за гаранция в рамките само на година. В по-голямата си част те се отнасят за забавени плащания, а не за отказ за плащане. Само за първите три месеца на 2012 година вече са получени искания за гаранции за 1 470 000 евро, което е много тревожна тенденция", изтъкна Атанас Табов.

Най-много искания за гаранции през 2011 година са отправени от националните бюра на Румъния, Италия и Германия. Нарасналият брой е породен от забавените плащания на три застрахователни компании.
НББАЗ е длъжно да възстанови изплатените суми на бюрата на другите държави в едномесечен срок и през 2011 година е изплатило искания за гаранции на обща стойност 440 646 евро, които след това са възстановени от членовете на Бюрото.

Автомобилните застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско" заемат 72% от премийния приход и 75 на сто от изплатените обезщетения в цялото застраховане, показват данни от Комисията за финансов надзор. През 2011 година в НББАЗ по заявки на застрахователните компании са отпечатани 643 000 броя "Зелени карти" и 25 800 броя "Гранична застраховка", които се издават на водачи на коли, идващи от трети страни спрямо системата "Зелена карта".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини