Вандали унищожиха 350 фиданки в Защитена местност Злато поле

350 фиданки бяха унищожени от вандали в Защитената местност "Злато поле", снимки - община Димитровград

Над 350 фиданки и резници, намиращи се в района на защитета местност "Злапо поле" край едноименното село са били целенасочено пречупени и на практика почти унищожени.

За вандалската проява информира Елена Стоева, която е експерт- биолог по проект в защитената територия. Счупени от неизвестни апаши са били дори и 3-метровите фиданки, за които са били полагани грижи в продължение на две години.

Това е поредната вандалска проява, на която се е натъкнал при посещението си в ЗМ "Злато поле" екипът по проекта, реализиран от Община Димитровград.

Чести са случаите на разхвърляни навсякъде из местността боклуци, които полевия сътрудник непрекъснато прибира и извозва с автомобила си.

Неотдавна са били откраднати и греди от кулите за наблюдение на птиците, сред тях и една подпорна греда.

Изполомени са и кошчетата за смет, само няколко дни след поставянето им. Става дума за отмъкнати дървени греди от съдовете за отпадъци, част от които са били и запалени.

Често са осуетявани и опити за лов и риболов в забранените участъци на Защитената местност, разказва още Стоева.

При едно от изстъпленията на неизвестните апаши е била посечена с брадва информационната табела на природния обект. Изработката й струва над 500 лв. и е била направена качествено, за да издържи на различни посегателства, обесняват от екипа.

Над 500 000 лв. са инвестирани по линия на проекта, реализиран от Община Димитровград за укрепване в последните години. Сред направеното е изграждането на водоснабдителен канал, залесявания, консервационни дейности, ремонт на сграда за посетителски център и др.

За посегателствата върху природната местност вече има съставен констативен протокол, ще бъде информирана и полицията. От екипа по проекта предлогат, че вандалщината е дело на местни хора или на редовни посетители на местността "Злато поле".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Вандалите посегнаха и на кошчетата за смет в зоната за посещения
Не е пощадена и информационната табела на Защитената местност, която е разсечена с брадва

Отмъкнати са и греди от кулите за наблюдение

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини