14 хиляди полицаи охраняват молебен в Москва. Пънк група осквернила храма

Катедралния храм "Христос Спасител"
Фемистката пънк рок група Pussy Riot. Снимки: wikipedia.org

Молебенът „В защитa на вярата” в неделя, 22 април ще бъде охраняван от около 14 хиляди полицаи и военни от вътрешни войски.

Молебенът в храма „Христос Спасител” и околностите му ще започне в 10 часа местно време е ще продължи 5 часа. Предполага се, че там ще се стекат хиляди вярващи от Москва и от други райони на Русия.  Московското подразделение на Министерството на вътрешните работи се готви „да охранява обществения ред и безопасността на гражданите, да предотвратява престъпления и правонарушения по време на мероприятието” (според заявлението на сайта му).

От шест сутринта движението на коли и друг транспорт в района ще бъде спряно. В храма вярващите ще влизат след проверка с металдетектор. На 65 пункта ще се извършват проверките, от които 5 са специално за акредитирани журналисти.

На сайта на Руската Православна църква се уточнява, че самият молебен ще започне в 14 часа, преди това ще има литургия. Непосредствено преди молебена около храма ще има шествие с кръста и демонстрация на „осквернените светини”.  Литургията и молебена ще води патриарх Московский и всея Руси Кирил. Всичко ще се транслира на многобройни екрани пред храма.

Висшият църковен съвет на Руската Православна църква призова вярващите на масов молебен в началото на април, като в обръщението специално се акцентира на „поредицата от вандалски прови и оскверняване на храмове”

Църквата е обявила молебени във всички катедрални храмове във връзка с концерт на Pussy Riot и техните съмишленици в "агресивния либерализъм".

Предисторията:

На 21 февруари 2012 г., като част от нарастващото протестното движение срещу Владимир Путин, Pussy Riot пяха пънк рок в катедралата "Христос Спасител” на Руската православна църква в Москва. В песента групата моли Св. Богородица да ги отърве от Путин. На 3 март, Мария Альонкина и Надежда Толоконникова, преполагаемо (заради неизменните маски) от Pussy Riot, са арестувани и обвинени в хулиганство, за което ги чака до 7 години затвор. И двете арестувани жени отричат​​, че са членове на групата и започват гладна стачка в знак на протест. Те са държани в затвора, далеч от малките си деца докато техния случай се гледа от съда през април. На 16 март друга жена, Ирина Локтина, която по-рано е свидетелствала по случая, по същия начин е арестувана и обвинена.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини