Земеделски производители: Да наемаме пасищата с предимство!

На срещата в Димитровград присъства зам.шефът на фонд "Замеделие" Стамен Костов /първият в ляво/

Софийски фирми наемат пасищата и мерите и животновъдите в общината няма къде да пасат стадата си. Проблема огласи на среща в Димитровград кметът на село Горски извор Янко Янков. Той поясни, че наемателите преотдават площите, а тази практика пречи на фермерството. 

За да коментира новостите при разпределението на субсидиите на земеделските производители тук пристигна зам.шефът на фонд "Земеделие" Стамен Костов, който бе придружен от Кирил Кирков-директор на дирекция "Животновъдство" към фонда.

Гостите признаха, че поставения въпрос е наболял не само за димитровградско, но и в цялата страна. Според Кирков, в ход е заповед на земеделския министър подобни площи от държавния фонд да се отдават с предимство на земеделски производители и животновъди.

При общинските мери, думата има кметът и той може да реши ще има ли предимство при участие в търговете за земите. Зам.кметът Светослав Стойков се ангажира да коментира темата с градоначалника Иво Димов и да се намери решение.

Срещата в зала "Гросето" предизвика интереса на животновъди и земеделски производители

Земеделските производители се интересуваха още защо има промени в условията за кандидатстване по програмата за създаване на стопанства на младите фермери. Оказа се, че критериите са променени по настояване на Европейската комисия, поясни Кирил Кирков.

Средства за рекламиране на пчелните продукти да бъдат осигурени, поискаха от местния пчеларски съюз, както и повече финансиране по мярката за отводки и кошери.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини