Митнически шеф и варненски бизнесмен арестувани при акция ”Цигараджии”

Крупен варненски бизнесмен и известният митнически служител Георги Владимиров-Фози са двама от задържаните при спецоперация "Цигараджиите", проведена на територията на Варна и София. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
При спецакцията е разбита организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален трафик на цигари, като са предотвратени щети за над 8 милиона лева за държавния бюджет. През 2011 г. "цигараджиите" са реализирали нелегален трафик на цигари в обем от над 22 000 000 къса, каза Цветанов.

Четирима души са задържани в София, а едни от групата е задържан във Варна. Шестият член на групата в момента е в затвора за излежаване на присъда, но през 2011 г. е участвал в реализирането на престъпните схеми, допълни вътрешният министър.
Един от арестуваните във Варна е крупен бизнесмен. Според БТА, това е Борислав Манджуков*.

„Количеството контрабандни цигари, вкарани по схемата, са съотносими и съизмерими с количествата задържани цигари в промишлената зона на Варна от май 2011 г., както и с тези, задържани при специализирани полицейски операции в Герман, и в промишлената зона на Равно поле”, обясни Цветан Цветанов.

При обиските и арестите са открити множество мобилни телефони, като само във Владимиров са открити повече от 10 мобилни телефона, а в друг член на групата – над 20. Открити са също и списъци с количества и сметки за извършваната дейност.

По думите на Цветанов задържаният митничар - Георги Владимиров-Фози се ползвал с определени политически протекции.

Владимиров работи в системата на митниците от 1991 г. Той е бил дисциплинарно отстранен от работа от настоящия депутат и бивш началник на Митница-Кюстендил Кирил Калфин през 1998 г. По-късно със съдебно решение Владимиров е възстановен на работа. Фози е бил началник на Митнически пункт Гюешево от 2001 г. до 2009 г., когато е отстранен от поста, но обжалва. Върховният административен съд решава, че отстраняването му е незаконосъобразно и той трябва да бъде възстановен на поста началник на митнически пункт заради процедурни пропуски в документацията, оформена от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

На 9 февруари 2012 г. със заповед на Ваньо Танов, Владимиров поема поста началник на Митнически пункт „Олтоманци”. „Приоритет в работата ми ще бъде пресичане на вноса на контрабандни цигари от Сърбия”, заявява тогава Георги Владимиров.

*Борислав Манджуков от години инвестира в развлекателния бранш, сочи справка на в. "Марица". Той е собственик на веригата заведения “Булгари” и дискотеки “Еxit”, както и на чейнджбюра във Варна, няколко хотела и ресторанти по Черноморието. Варненецът няма роднинска връзка с  бизнесмена и издател Петър Манджуков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини