Лихвите по кредитите падат без изкуствени фалити

Лихвите по банковите кредити ще тръгнат надолу благодарение на готвените промени в Търговския закон. Предлаганите от ГЕРБ изменения в закона най-накрая ще пресекат недобросъвестните практики на някои фирми да бягат от натрупаните си задължения чрез обявяването на фалит със задна дата, предаде Стандарт нюз.

"Измененията в Търговския закон ще повлияят върху лихвите в контекста на това, че тази практика беше започнала да създава предпоставки и в някои случаи до реални загуби за банките, което няма как да не се отрази върху оценката на риска на средата. Така че при всички случаи това ще повлияе положително", коментира за агенция Стандарт Нюз Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Поправките в Търговския закон ще бъдат внесени в парламента наесен. Те са подготвени от депутата от ГЕРБ Емил Радев и негови колеги. Проектът предвижда плащания и сделки, извършвани от фалирала фирма, да могат да бъдат обявявани за недействителни в период не по-дълъг от 1 г. назад във времето спрямо момента на подаване на молба за несъстоятелност. В момента съдът определя точната дата на фалита, като често се оказва, че той е настъпил например преди петилетка, а понякога и две. Това води до нищожност на всички договори и плащания, извършени през тези 5-10 години, което директно оставя банки и други фирми с пръст в уста и празни джобове. Благодарение на промените банките вече няма да губят обезпеченията по отпуснатите кредити по основната дейност на фалиралото дружество. Стига обезпеченията да са договорени преди или в момента на подписване на договора за кредит.

Освен това ако даден кредитор е свързано лице с фалирала фирма или е знаел за финансовите й проблеми, но въпреки това е изкупувал активи от нея, то всички сделки в срок до 2 години преди фалита ще бъдат обявени за недействителни, предлага още Радев. Така недобросъвестни фалирали фирми няма да могат умишлено да намаляват активите си, които по закон се разпродават от синдик, а с получените суми се погасяват натрупаните задължения.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини