Руснак задмина Нобеловите награди или как квантови физици станаха милионери

Юрий Милнер направи състояние от инвестиции в Facebook, Twitter, Zynga и Groupon, писа The Guardian. Наградите Fundamental Physics Prize връчи лично той в края на юли. Милионите за квантови физици продължават да вълнуват руския интернет.

Предприемачът и инвеститор Юрий Милнер учреди нова награда за физици. По номинал тя е два пъти по-голяма от Нобеловата и е най-голямата научна награда в света – три милиона долара.

Собственикът на DST Global и Mail.ru Group и един от най-преуспелите инвеститори  в руския интернет нарече наградата Fundamental Physics Prize (Награда за открития в областта на фундаменталната физика). Фондът за 2012 г. е 27 милиона. Самият Милнер е завършил специалност Теоретична физика в МГУ, но се разочаровал от себе си като физик и заминал да учи в Уортън бизнес скул в САЩ.

Наградата Fundamental Physics Prize трябва да поощри и подпомогне изследователи, които са направили откритията си скоро и се занимават активно с научна работа. Още повече, че тя е предназначена за физици теоретици, т.е. шанс да получи три милиона има и съвсем млад учен. Експериментално потвърждение не се изисква, ако научната общност смята хипотезата за достойна, то тя ще намери героя.  Има и още две допълнителни награди.  New Horizons  - 100 хил. долара, е за перспективни млади физици Втората е за тясноспециализирани учени и може да се връчва по всяко време,  например, след публикуване на резултатите от експеримент, които са признати от колегите за сензационни.

Впрочем, лауреатите за 2012 г. избрал лично Юрий Милнер. Предприемачът категорично не е оповесявал никакви критерии. Но всеки от удостоените с награди е попадал вече много пъти в номинациите за други научни награди.  

Сегашните носители на наградата Милнер ще изберат победителите следващата година. Кандидати може да предлага всеки през интернет. Броят на наградените също не е фиксиран – единственото ограничение е щедростта на основателя.

През 2012 год. лауреатите са девет. Трима са родени в Русия, но работят извън границите и. Всъщност най-много от наградените работят в Принстън в Института за перспективни изследвания. Нима Аркани Хамед (Nima Arkani-Hamed) е иранец, Хуан Малдасена (Juan Maldacena) - аржентинец, Нейтън Зайберг (Nathan Seiberg) е от Йерусалим, само Едуард Уитън (Edward Witten) е родом от САЩ.

Аркани Хамед изучава как възможните допълнителни измерения на пространството могат да обяснят извънредно слабата гравитация в сравнение с останалите фундаментални взаимодействия (слабо, силно и електромагнитно). Той се интересува и от новите направления в суперсиметричните теориии и тъмната материя.

Хуан Малдацена се занимава с квантова гравитация, квантова теория на полето и теория на струнит. Той работи инад една от най интересните задачи в съвременната физика, известна като „теория на всичко”, която трябва да включва в едно както цялата квантова физика, така и общата теория на относителността.

Натан Зайберг  - теория на струните и квантова теория на полето. Той е доста напреднал в тази зона, а предложениоте от него изводи са дали тласък за развитието на няколко направления във физиката и математиката. Зайберг изследва и различни аспекти на нарушаването на суперсиметрията и някои от предсказанията му ще бъдат проверени експериментално в Големия адронен колайдер.

Едуард Уитън е математик по образование. Той разработва математическия апарат на теорията на струните. Неговата работа разшири представите на физиците за „теорията на всичко”.

Още един математик – французинът от руски произход Максим Концевич. Той е вече носител на всевъзможни награди, включително "математическата Нобелова" - наградата на Филдс. Концевич разработва точни описания на физическите теории.

Двама други лауреати - американецът Алан Гут (Alan Guth) и руснакът Андрей Линде – са със забележителен принос в разработката на инфлационната хипотеза - господстващата идея в съвременната космология. Предположението е, че в първите мигове след Големия взрив Вселената се е разширявала ускорено и в нея са  съществували така наречените квантови осцилации, от които после са се образували галактики, звезди, планети и т.н. Подробно тук.

Индиецът Ашок Сен (Ashoke Sen) работи по осъвършенстването на теорията на струните. Той дава на физиците доказателства, че различните варианти на тази теория са крайни случаи на един и същи основен модел.

Руснакът Алексей Китаев работи в калифорнийския технологичен институт. Той е удостоен с наградата за изследванията му в областта квантовите компютри и, в частност, за създаването на концепцията на топологичния квантов компютър.

със съкращения от лента.ру

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини