Отпускат по около два бона на двойка за ин витро процедури

Сума от около 2000 лева ще отпуска общината на семейства и двойки с репродуктивни проблеми в Асеновградско, съобщи кметът Емил Караиванов. Проектоправилникът за "финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на община Асеновград" ще бъде гледан на сесията на 12 септември. Инициативата за него е на общинското ръководство. Средствата ще се гласуват всяка календарна година с общинския бюджет по предложение на Комисия, която ще се сформира специално за този правилник. 

Ще се финансира само по един опит на одобрените двойки в рамките на текущата година. Това няма да ограничи правото и възможността им да кандидатстват и за финансово подпомагане от Фонда за асистирана репродукция.

Сред критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, са поне единият от двамата да е български гражданин с постоянен или настоящ адрес в Асеновград през последните 3 г., да нямат парични задължения към държавата и асеновградската хазна, да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да не са криминално проявени. Всичко това трябва да се удостовери със съответните документи.

Списъкът с одобрените двойки, както и размерът на отпуснатата сума, трябва да получи одобрението на ОбС. Председателя на Комисията е този, който ще има задачата да уведомява заявителите за взетото от съветниците.

"Надявям се това да не е поредният повод за миграционни процеси от Пловдив към Асеновград, както се случи с детските градини", къде на шега, къде сериозно коментира пред медиите кметът Караиванов. За сравнение - сумите, които община Пловдив отпуска за същото са около 1000 лева.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини