Подредиха 200 нови заглавия в „ Пеньо Пенев“ с пари по проект

Повече от 200 нови заглавия на близо 14 издателства попълниха лавици на библиотеката „ Пеньо Пенев „ в Димитровград. Сред тях най-многобройна е учебно-помощната литература за студентите. Има и художествени книги, наблегнато е и на българските съвременни автори, обясниха от културното средище. Книгите са на стойност около 4 000лв. и са спечелени по програма "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност". 20 % е съфинансирането от бюджета на библиотеката.

Списъкът със заглавията е предварително подготвен и одобрен от Министерството на културата, посочиха от книжовната обител на Димитровград. От там отбелязват със задоволство, че напоследък младите хора са се върнали в библиотеката и все по-често прекарват свободното си време  в библиотеката. Според библиотекарите, освен обогатената колекция от книги, за това допринасят и новите условия, които са създадени в средището. Посетителите в градската библиотека имат право да ползват един час безплатно интернет. Читалните са оборудвани и с компютри, на които могат да се правят различни справки.

Като цяло бюджетът на градската библиотека в Димитровград е 8 000 лв. годишно. Най- опитните служители  с носталгия си спомнят за времената, когато в книжната ротонда са разполагали на година с 22 000 лв. за нови книги. От тогава саи най-скъпите и луксозни издания речници и енциклопедии.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини