"Долче вита" или тайната на италианките

Италианките впечатляват с енергията, умението да се справят с всяко предизвикателство във всекидневието. Оказа се, че освен това те са и едни от най-здравите жени. Средната продължителност на живота им е 84 г. - на едно от първите места в света. Съвременната италианка не е матрона. По обиколка на талията и стройна фигура тя е на второ място в Европа веднага след швейцарките според сп. "Лансет".

Ето кои са тайните за прословутия "долче вита" на жените от Ботуша, с чиято помощ те водят дълъг и щастлив живот, събрани от немското сп. "Фройндин".

Обичат семейния живот

Фамилията заема централно място в живота на италианките. Подкрепата на семейството, връзките между поколенията дават сигурност и устойчивост. Тази спойка се усеща особено при съвместните роднински срещи. Ако човек е с други хора, които обича, хормоните на стреса намаляват. Учени от университета в Тексасустановили това, наблюдавайки жителите на град Розето в щата Пенсилвания, създадено от преселници от Южна Италия. Клановете се подкрепяли взаимно. Тук рядко някой умирал от инфаркт, за разлика от съседните общини. При това в Розето всеки ден пиели, пушели и сядали на пищни трапези. Сплотеността на фамилиите с по няколко поколения намаляла с годините, тогава се увеличили и сърдечните заболявания.

Италианките са суетни

Добрата фризура, маникюрът и педикюрът са важни за всяка уважаваща себе си италианка. Докосването и леките масажи при разкрасителните процедури увеличават хормоните на щастието, казва Тифани Фийлд от "Тач рисърч институт" в Маями. Психоложката установила след стотици изследвания на реакцията на тялото, че допирът облекчава мускулните спазми, болки в ставите и гърба, а сваля и кръвното налягане. Укрепва и имунната система. А който внимателно се вглежда в себе си, забелязва всяка малка промяна в кожата или тъканите, които понякога може да се предвестник на сериозно заболяване.

Ценят вкусната храна

Италианките не купуват замразена храна или бургери, а пазаруват плодове и зеленчуци от близкия пазар. Важното е, че те са узрели под палещото местно слънце. Това прави антиоксидантите в тях още по-ефективни. Особено ягодоплодните, цитрусите и доматите пазят от някои сериозни болести, сред тях и рак. Подправките като риган, босилек, розмарин и черен пипер са богати на вещества, които блокират възпаленията. Растителните храни топят тлъстинките по фигурата и пречат на преждевременното стареене на кожата. Средиземноморската диета включва два пъти седмично риба. Ползата е, че омега-3 мастните киселини дават добро настроение (прилагат се при лека депресия) и правят кожата свежа и опъната.

Жените на Юга са духовни

90% от хората между Южен Тирол и Сицилия са вярващи, което носи само ползи за здравето. Ако човек вярва в силата свише е по-щастлив и по-здрав, справя се по-добре със стресови ситуации. Психологът Кенет Паргаментот Охайо стига до извода в едно проучване, че хората, за които господ е репресивен - наказва за грехове, страдат повече от страхове и психосоматични смущения. Обратно – вярващите в един приятелски настроен бог, който е снизходителен към човешките слабости, стимулира доброто самочувствие и здраве.

Живот под слънцето

Някои райони на Италия могат да се похвалят с повече от 2000 слънчеви часове годишно. Дневното светило действа буквално като лекарство. Светлината му оправя настроението и помага за образуването на витамин Д в тялото. Той е много важен, за да не боледуваме от остеопороза, инфаркт, множествена склероза и деменция, пази зъбите здрави. Екип от Импириъл колидж Лондон смята, че той може да играе важна роля и в профилактиката на рака на гърдата. Слънцезащитните продукти блокират UV лъчите, затова понякога трябва да се печем без тях. Все пак толкова дълго, че да не изгорим, предупреждават лекари.

Разходката е и за душата

Разходката след обилния обяд или вечеря е просто задължителна в Италия. Обикновено хората отиват в пешеходната зона в центъра на града, където могат да се видят с много приятели и познати. Разходката три пъти седмично носи ползи не само за фигурата, но и за душата – подобрява депресията. Това установиха учени от университета "Дюк" в Северна Каролина. След 4 месеца въздействието от умереното раздвижване било като на лек антидепресант. Ходенето сваля освен това и биологичната възраст. Теломерите – крайчетата на хромозомите, са по-дълги при хора, които обичат движението, установи проучване на университета Хомбург, Германия. Свиването на теломерите е белег за биологическо стареене.

Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини