Доходите от лихви в данъчната декларация

Данъчна декларация за доход от лихви по банкови депозити все пак ще се подава. Тя обаче ще бъде задължителна само за хората, които имат и доходи извън трудовия договор. С други думи, ако доходите ви се изчерпват с работна заплата по трудов договор и банков депозит, то попълването на декларация не ви засяга. Останалите ще трябва да записват сумата в декларацията заедно с приходите, изкарани през годината, тъй като всеки самоосигуряващ се трябва да направи годишно изравняване на доходите. И в двата случая банката ще удържа налога от 10% и ще го превежда към Националната агенция за приходите.

Това съобщи Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

На вчерашното й заседание депутатите приеха след доста спорове на първо четене измененията в няколко данъчни закона, сред които и облагането с 10% на доходите от банкови депозити и влогове.

Независимият депутат Дарин Матов, както и депутати от "Атака", ДПС и Синята коалиция категорично обявиха, че няма да подкрепят облагането на този вид доход. Мотивите им са, че измененията се прокарват "по терлици" и удрят по доходите на обикновените граждани. Матов дори предложи да се въведе необлагаем праг от 5 хил. лева, но предложението му беше отхвърлено.

"Няма нито една истинска причина доходите от депозити да не се облагат. За въвеждане на необлагаеми прагове може да се говори само в контекста на въвеждане на прогресивен данък за сметка на плоския налог от 10%", отсече зам.-министърът на финансите Владимир Горанов.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини