Внимавайте с прахчетата срещу грип, съветват експерти

При кашлица, хрема или болки в гърлото често посягаме към комбинирани препарати без рецепта срещу грип и настинка, които се предлагат често като прахчета за топла напитка. Според лекари от Германия обаче за предпочитане е да използваме монопрепарати, тъй като при комбинираните може да се стигне до редица тежки странични ефекти, пише в. „Ди Велт".

Изданието се позовава на анализ на независимата фондация „Варентест" (в превод - тестване на продукти), която проверила ефекта от 300 препарати за настинка. Обикновено те се рекламират с твърдението, че облекчават наведнъж няколко симптома – температура, главоболие, хрема и гърлобол. Проверката на експертите обаче показала, че те не си заслужава да се препоръчват толкова много. Някои от съставките водели до странични ефекти, ползата от други била под въпрос, а пък други субстанции били в по-ниска дозировка от очакваното. Според експертите е по-добре да се борим с всеки от неприятните симптоми на грипа с препарат, който има само една активна съставка.

Ето и съветите им кои вещества при какви оплаквания са подходящи:

- срещу температура и болки: активните съставки ибупрофен и парацетамол свалят температурата и облекчават болките в ставите. Те обаче не трябва да се вземат повече от 2-4 дни.

- срещу хрема: ксилометазолин свива отеклата лигавица в носа, но не бива да се използва по-дълго от една седмица. Лигавицата в носа може да се овлажнява със солен разтвор и декспантенол, те подкрепят естествените й отбранителни сили.

- срещу болки в гърлото: активните съставки амброксол и лидокаин помагат да влажните секрети да се отделят. Ефективността им обаче не е напълно доказана. Лекарите съветват деца под 12 г., бременни и кърмачки да се въздържат от употребата им.

- срещу кашлица: сухата дразнеща кашлица се потиска с декстрометорфан (Dextromethorphan), но внимание – по-добре е той да се използва само няколко дни, иначе води до привикване. Срещу кашлица с храчки помагат амброксол (също и за този симптом не е напълно доказан) и ацетилцистеин. Без притеснение можете да използване препарати срещу кашлица с растителни екстракти като исландски мъх, бяла ружа, живовляк, бръшлян или мащерка. В този случай специалистите отново съветват да се избира монопрепарат – само с една съставка.

Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини