Спестете пари напук на Коледа

Коледна трапеза, подаръци, украса, още подаръци, картички... Ден година изхарчва, но какво да се прави – традиция е!Възможно е обаче така да планираме бюджета и разходите си, че да не прекрачим границата на финансовата стабилност през последните месеци на годината. Ето как:

Не пазарувайте от първото място, на което попаднете.

Сравнявайте цените и, което е още по-важно, качеството на стоката, която искате да купите. Проверете дали и за колко време се издава гаранция. Възможно ли е да върнете продукта, ако не сте доволни и т. н. Вярно – по този начин ще ви трябва повече време, но в крайна сметка – оттук 2 лева, оттам 2 лева – и се събира малка, но сигурна сумичка.

Следете по списания, вестници и в интернет оферти за намаления, свързани с регистрация

Едва ли попълването на някакви основни данни ще ви затрудни особено много, но пък ще ви предостави възможност да се възползвате от изгодни оферти. Все пак имайте предвид, че на телефон може да се изпращат рекламни SMS-и, на имейл – рекламни писма, а не е изключено и да ви се обаждат по телефона, пак с рекламна цел. Изобщо, внимавайте с личните данни.

Не се притеснявайте да питате в магазините дали има предложения за намаления при покупката на конкретни продукти или пък при навъртането на по-голяма сметка. Едва ли предполагате, но особено по празниците вече и у нас много магазинери са съгласни на значителни отстъпки, само и само да осъществят продажба.

Не действайте импулсивно.

Не излизайте от къщи без план за това какво и за кого искате да купите. Блестящата идея в настоящия момент може да ви се стори необмислена и глупава, когато се приберете у дома. Затова е добре да имате и още някого със себе си – по желание неамбициозен купувач, който да бъде вашата съвест.

Ако ще си разменяте подаръци с приятели, определете горната граница на сумата, която ще отделите за подарък един на друг. Или пък нека всеки изтегли листче с името на някой от компанията и пази в тайна до последно на кого трябва да подарява. Или изобщо си спестете подаръците.

Забравете за малко себе си. Със сигурност ще има неща, които ще искате да си подарите сами, но не се поддавайте, ами помислете за момент. От една страна, по този начин ще изхарчите едно определено количество пари в повече. От друга – ако не е толкова скъпо, можете да споделите желанието с приятелка или две, която така или иначе се чуди какво да ви подари

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини