Затвориха незаконен пункт за метали в Здравец

Сигнал за незаконния пункт в село Здравец подават от Асоциацията на рециклиращата индустрия

Незаконен пункт за изкупуване на метални отпадъци, помещаващ се в къща в село Здравец бе разкрит от служители на Регионалната еко инспекция в Хасково.

За случката информират от Асоциацията на рециклиращата индустрия, които са подали сигнал до еко инспекторите още в средата на ноември.

Причината от Асоциацията да потърсят РИОСВ, са мнобройните жалби на жители на селото до компетентните органи, останали без резултат.

Част от мотивите са и подетата кампания от АРИ за справяне с незаконните площадки за изкупуване на отпадъци, коментира димитровградчанинът Иво Георгиев, който е шеф на Асоциацията.

„Решението на проблемите в бранша, занимаващ се с търговия на черни и цветни метали трябва да се търси точно в това единодействие между обществеността, контролиращите органи и бизнеса, за да се гарантира опазването на околната среда, здравето на хората и инвестициите на легалните фирми“,добави Георгиев.

Според него, с новия закон за управление на отпадъците ще бъдат защитени интересите на легалните фирми за скрап в България, не се оправдаха. В него няма санкции за нелегално работещите фирми.

Точно обратното, въвеждат се редица изисквания към легалните фирми, както и блокиране на огромен финансов ресурс, под формата на банкови гаранции, които ще бъдат усвоявани, дори преди съдът да се е произнесъл за виновно отношение на фирмите.

„В целия бранш остава неяснота за това, за кого е писан законът за управление на отпадъците, дали не е за нелегалните фирми - за тях разпоредбите в закона не важат, нито пък се притесняват от санкции и последици, не плащат данъци, не правят никакви инвестиции, нямат наети работници, нямат кредити”,смята още шефът на АРИ.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини