Скандал с донорство на органи в Германия

Прокуратурата разследва скандал с донорство на органи в източния германски град Лайпциг. Задържани са трима лекари от центъра по органна трансплантация на Университетската клиника в Лайпциг по сигнал, че са манипулирали списъка с чакащите за трансплантация пациенти.

Германските медии съобщават, че 38 пациенти с чернодробни проблеми са били погрешно вписани като случаи на диализно болни с цел да се съкрати чакането им за трансплантация.

Всички случаи се отнасят за пациенти, нуждаещи се от трансплантация на черен дроб, като предполагаемите манипулации са извършени през 2010 г. и 2011 г.

Според експерти случаят може да е свързан с конкуренция между центровете за трансплантация, която се изострила на фона на недостига на донори на органи.

Волфганг Флейг от борда на директорите в Лайпцигската клиника каза, че не може да се изключи скандалът да е свързан с корупционни схеми.

Нередностите са "история", защото надзорът е затегнат, каза Франк Улрих Монтгомъри - ръководител на Германската медицинска асоциация (официалният орган, представляващ практикуващите лекари).

"Никога трансплантирането не е било толкова сигурно, колкото е днес", допълни той пред всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung, но бе категоричен, че трябва да бъдат изчистени всички предишни злоупотреби.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини