Нивото на Световния океан може да се повиши с 1,22 м

Затоплянето на климата вече е реалност в САЩ и повишаването на средната температура може да надхвърли пет градуса по Целзий до 2100 г., според най-песимистичния сценарий, публикуван в предварителния доклад на федерална комисия от експерти в петък, съобщава БГНЕС.

Степента на затопляне към края на този век, според прогнозите, ще съответства на натрупването на парникови газове в резултат от човешки дейности, според учените от National Climate Assessment and Development Advisory Committee.

Комисията е създадена през 2010 г. от американското министерство на търговията. Това е трето изследване, проведено от повече от 240 учени.

Според едно от предвижданията, което предполага съществено намаляване на емисиите след 2050 г., увеличението на средната температура ще бъде между 1,6 и 2,7 градуса по Целзий до края на века.

Според едно от предвижданията, което предполага съществено намаляване на емисиите след 2050 г., увеличението на средната температура ще бъде между 1,6 и 2,7 градуса по Целзий до края на века.

Но ако емисиите на парникови газове продължават да нарастват, тогава с 2,7 до 5,5 градуса ще се вдигнат и средните температури, става ясно от 400-страничното изследване.

В рамките на преговорите на ООН за измененията на климата световните лидери обещаха да се ограничи глобалното затопляне до два градуса над максималното ниво от прединдустриалната ера.

Авторите на този последен доклад припомнят, че от 1895 г. насам средната температура се увеличава с 0,8 градуса, 80% от това повишение се пада на времето от 1980 г. насам. Твърдението е, че "изменението на климата през последните 50 години се дължи главно на човешки дейности, особено на изгарянето на въглищата и петрола".

Затоплянето, което причинява топенето на ледовете, особено в Арктика вече е вдигнало морското равнище с около 20 см през XX век.

От 1992 г., темпът на нарастване на океаните се е удвоил, според сателитните измервания. Според доклада, океаните може да се вдигнат между 0,3 до 1,22 м. до 2100 г.. Това само за САЩ означава заплаха за почти шест милиона американци, живеещи в крайбрежните райони.

"Изменението на климата вече оказва влияние върху живота на американците, докато някои метеорологични явления стават все по-чести и по-интензивни, включително горещите вълни, ураганите и наводненията, в някои райони и суша", пишат експертите.

"Има сериозни индикации, че с въздействието на човешките дейности върху климата вече се е удвоила вероятността да се повторят горещите вълни като тази, която удари Тексас и Оклахома през 2011 г.", настояват те.

Учените предупреждават и за опасностите от екстремните метеорологични събития за инфраструктурата, екосистемите и човешкото здраве. Увеличава се и общият риск за дихателни и сърдечно-съдови заболявания, дължащи се на лошото качество на въздуха.

През ноември тревожен доклад на Световната банка прогнозира увеличение с 4 градуса по Целзий на средната глобална температура, ако не се вземат мерки за намаляване на ръста на емисиите на парникови газове.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини