Нов телескоп снима черни дупки

Група астрономи оповести амбициозния си и безпрецедентен план - изграждането на телескоп, който ще направи първата снимка на черна дупка, съобщава сайтът Space.

Изследователите искат да конструират виртуален инструмент с размерите на Земята, наречен Event Horizon Telescope – глобална мрежа от телескопи с достатъчно мощ да заснеме свръхмасивната черната дупка в сърцето на галактиката Млечен път.

"Никой досега не е снимал черна дупка. Нашата цел е първи да направим точно това", казва Димитриос Псалатис от университета в Аризона.Черните дупки са екзотични структури, чиито гравитационни полета са толкова силни, че улавят всичко, дори светлина.Съществуването им е постулирано за първи път в Общата теория на относителността на Айнщайн, допълва БТА.Множество черни дупки са открити от астрономите по индиректни пътища. Смята се, че повечето, ако не и всички галактики приютяват свръхмасивни черни дупки в центровете си.Първата снимка на черна дупка обаче все още е мираж.Учените, работещи по проекта Event Horizon Telescope – наречен на Хоризонта на събитията - въображаемата сферична повърхнина, ограждаща цялата маса на черната дупка, се надяват да променят това, пише inews.bg

Целта на астрономите е да изградят мрежа от 50 радио телескопа, разположени на различни места по света, които ще функционират "в хармония", за да заснемат изображение на черна дупка.Отделните телескопи ще бъдат съставни елементи на огледалото на виртуален телескоп с размерите на Земята, който учените ще насочат към намиращата се на 26 000 светлинни години черна дупка в центъра на Млечния път.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини