Синдикат и учители объркани. Открито писмо до Премиера

ОТКРИТО ПИСМО 

от Синдикат „Образование”
към КТ „Подкрепа“ 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, 

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” и българските учители са безкрайно объркани от отказа на Финансовото министерство на Република България и вицепремиера и министър на финансите, г – н Симеон Дянков, да съгласува наредба за увеличението на учителските заплати. 

Г-н Борисов, всички български учители очакват увеличението на своите заплати, което стана възможно след решението на българското правителство, в условия на криза, да увеличат средствата за българското образование. Освен че се увеличиха единните разходни стандарти, българските учители чуха от Вас, г – н Премиер, и от Министъра на Образованието, проф. Игнатов, че учителят е този, към когото са насочени очакванията на българското общество за реформа в образованието. Учителят е този, който е най – близо до успехите на нашите деца и ученици. Учителят е този, който заслужава да не бъде с най-лошия социален статус в Европа. Учителят е този, който трябва да получи заслужено и достойно увеличение на своята заплата. 

За съжаление на българските учители, вицепремиерът и финансов министър, г-н Дянков, ни каза, че увеличение ще има само наполовина.

Финансовият министър „разрешава“ само увеличение на най – ниските заплати, които са на по- малко от половината от работещите в системата учители. За останалите учители, които са повече, колкото - толкова – увеличение от 1 – 2 % или може и без това. 

Уважаеми господин Премиер,

Ако бъдат увеличени само най-ниските заплати в системата, както предлага г-н Дянков, то това ще доведе до една уравниловка, характерна за управлението на БСП и Сергей Станишев в комбинация с Вълчев и Орешарски. Ние, българските учители, не искаме да се повтори това управление и няма да го допуснем. Това ще наруши и философията на делегираните бюджети. Ние, българските учители, имаме самочувствие и достойнство и макар че сме съпричастни с мерките на българското правителство за борба с икономическата криза, нека не забравяме, че всички българи чуха, че заплатите ни ще се увеличат. Чухме го от Вас, г-н Премиер, от Финансовия Министър Дянков, от Министъра на образованието, проф. Игнатов. И ако за повече от половината български учители това увеличение се окаже само напразна надежда, това ще накърни тяхното достойнството и вярата им в държавността, нещо, на което учат своите ученици. 

Уважаеми г – н Борисов, очакваме да се намесите и предотвратите тази несправедливост, отнасяща се към десетки хиляди български учители, за да получат, ако не достойно заплащане, поне възможното увеличение, заложено в бюджета на република България за 2013 г.

 

 

28.01.2013г.

Юлиян Петров
Председател

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини