За пореден път пехливанските борби спечелени от Митко Кумчев

И тази година голямата награда - жив коч, грабна Димитър Кумчев. Освен породистото животно, Митко спечели и 20 л червено вино, от спонсора на събитието – Винарска изба "Дядо Пламен".

Традиционните борби се проведоха в местността Свети Трифон над Асеновград. Събитието е съпътстващо зарязването на лозите, по случай празника Трифон Зарезан.

Въпреки ветровитото време, около параклиса бе пълно с мераклии да гледат пехливанските битки.

По традиция борбите се откриха със схватки между децата. Макар че те, ентусиазирани, бяха започнали да мерят сили на тепиха доста преди първия съдийски сигнал.

Освен нашенци на борбите премериха сили и участници от други градове, като сред тях се отличи участникът от Казанлък Божидар Бояджиев, който се класира на второ място и взе утешителна награда и 10 л червено вино.

В Новаково Трифон Зарезан бе откаран до лозята на каручка, а в Тополово се освети нова икона на светеца.

Традиционното подрязване на лозята тази година се превърна в истински атракцион в двете асеновградски села. В Новаково празникът започна с шествие от мегдана пред кметството. Начело бе архиерейският наместник свещеноиконом Йордан Георгиев заедно с кмета на Асеновград Емил Караиванов, кмета на Новаково Ангел Христе, и полковник Димитър Илиев от военно формирование 24490. След тях, качен на каручка, бе самияj Трифон Зарезан. В шестивето се включиха жените от групата за изворен фолкор към читалище "Христо Ботев-1928 г.".

В Тополово голяма радост сред жителите, освен празника и зарязването, предизвика и освещаването на новата икона на свети Трифон.

В Бачковския манастир игумен Борис бе подготвил програма с народен състав за гостите, дошли да споделят празника в светата обител. На трапезата се лееше греяна ракия и червено вино.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини