Пускат имотни SMS-и, свидетелствата за съдимост стават електронни

От следващата седмица започва издаването на електронни свидетелства за съдимост. Това съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева при представянето на услугата „SMS оповестяване относно услуги, предоставяни от службите по вписванията (имотен регистър)" в Агенцията по вписванията.

„При тази услуга на практика на половина по-ниска цена всеки ще може да получи електронно свидетелство за съдимост. Демонстрация на регистрацията и начина на получаване - следващата седмица", допълни министър Ковачева.

„За нас е много важно да предоставяме на гражданите, фирмите и юридическите лица лесни, достъпни и евтини услуги, които на практика да им дават по-голяма сигурност и подобни ситуации да бъдат избягвани", посочи министърът на правосъдието.

Като цяло, новата услуга на Агенцията по вписванията предоставя възможност за получаване на уведомителни кратки текстови съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания на имотни сделки.

Агенцията по вписванията предлага няколко типа услуги с един абонамент с един SMS. Услугата е пакетна за две години, каза Ковачева. Всеки желаещ ще получава предупредителен SMS в случаите на операция с имота си.

Предупредителен SMS ще се получава в случаите, когато бъде изповядана сделка и бъде продаден или заменен имот и също така, когато бъде издаден заверен препис за изповядване на сделка и разпореждане с недвижим имот. Тогава, когато се получи SMS, че е продаден например недвижим имот на някое лице, то може да бъде предупредено веднага и да търси правата си по съдебен ред. Услугата е лесна, евтина и ефективна. Регистрацията е безплатна. Един SMS има стойност една стотинка, 6 лева е абонаментът на пакетната услуга за две години за 500 SMS, каза Ковачева.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини