Синдикат откри икономисани средства от заплати на учители

Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” проверява готовността за протести на своите структури, поради опасността да няма подписан договор гарантиращ увеличението на учителските заплати. Синдикатът подписа договорените условия и параметри, гарантиращи новите учителски заплати, но засега липсва подписът на работодателската организация и поставя на карта гласувания на отраслов съвет анекс към КТД. 

Синдикатът очаква МОМН, като върховен работодател да се намеси решително и най – после да сложи край на сагата с обещаното увеличение на заплатата на българските учители. 

Гласуваният текст за анекс е достатъчно обтекаем, като се освобождават от отговорност директорите на училищата, където няма достатъчно пари за осемпроцентно увеличение и там увеличението ще бъде с ръста на увеличение на стандарта. 

Синдикат „Образование“ ще бъде безкомпромисен към директорите, които имат финансови средства за увеличение, но ги укриват и пренасочват към други дейности. „Подкрепа“ ще продължи да настоява за по-ефективен контрол на средствата за образование и най – вече към тези за заплатите на учителите. 

Синдикат „Образование“ събира информация за размера на преходните остатъци и установява училища с огромни преходни остатъци в размер до 200 хиляди лева. 

В град Пловдив преходните остатъци на детските градини са общо 1 355 308 лева, средства икономисани от заплатите на учителите, работещи там. 

За огромно съжаление някои директори в системата приемат делегирания бюджет в своето учебно заведение, много собственически и забравят за голямата си отговорност – учителя. 

Ако този процес на криворазбрана независимост и неспазване на финансови закони и договорености продължи, то Синдикат „Образование“ ще поиска преразглеждане на философията на делегираните бюджети, като неефективни за системата, завършва разпространеното от синдиката писмото.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини