ДСБ вижда програмно правителство, БСП - предсрочен вот

Коментарите на политическите сили по повод оставката днес на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев определи оставката на вицепремиера на Симеон Дянков като част от маневрите на ГЕРБ.

Министрите са изпълнители на волята на Бойко Борисов, те са негови слуги, независимо как се казват, подчерта Станишев.

"Всичко това са панически ходове за отклоняване на вниманието от същинските проблеми - на обществото, на икономиката, на хората. И как да се окопаят във властта, как да я задържат за още няколко месеца и те да направят избори. Изходът от тази ситуация може да бъде само политически, допълни той. С нови избори, на които хората да дадат своето доверие на тези, на които вярват. Да има легитимни институции, които изразяват обществените нагласи. Това правителство и този парламент загубиха пълно доверие. Това е резултат от политиката на ГЕРБ, които в продължение на години унищожават институциите в България, подчиняват ги", подчерта лидерът на БСП.

Станишев добави, че фискалният резерв е паднал под законово допустимата граница. Изхарчиха всички пари на държавата, сега пускат нова емисия облигации с падеж след изборите. Той отново призова за оставка на цялото правителство и незабавни избори, които да се организират от друг кабинет, защото няма доверие, че този ще подготви честни избори.

Борисов да подаде оставката на кабинета и да се сформира експертно програмно правителство,

призова съпредседателят на "Синята коалиция" и председател на ДСБ Иван Костов. Според него оставката на Дянков е "жертвоприношение", от което няма смисъл.

От ДСБ и "Единство" предлагат 41-то Народно събрание да приеме декларация за преодоляване на социалната криза. Те искат и парламентарните партии да декларират отказ от употреба на протестите на гражданите, парламентарните групи да формулират своите реално изпълними управленски решения срещу всяка злоупотреба на монополите, а парламентът да избере експертно програмно правителство, което да приложи съгласувания пакет от законодателни промени за защита на потребителите от злоупотребите на монополите.

ДСБ и "Единство" предлагат пълна смяна на съставите на всички контролни органи и назначаването на нови ръководства от Народното събрание с право да бъдат отзовавани при несправянето с възложените им функции.

Те искат всички контролни органи и икономическото министерство да предложат нови европейски правила за пряка защита на потребителите от злоупотребите с господстващо положение и за драстично санкциониране на нарушителите, а Народното събрание да задължи със съответните закони министрите и контролните органи да защитават конкуренцията и потребителите.

Те искат да се промени методиката за образуване на цените на електроенергията и създаването на енергийна борса за свободна предлагане на електроенергия за фирмите, а цените за домакинствата да останат в регулация от контролните органи, както и промяна на изкупуването на електроенергията от производителите в зависимост от предлаганите от тях цени.

Страната много бързо върви към предсрочни избори,

коментира пред журналисти зам.-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Михаил Миков по повод на оставката на Дянков и предложените промени в кабинета.

Това е обективен процес - веднъж заради исканията на хората, заради мизерията и бедността, заради исканията за друга политика, а втори път - от неспособността на управляващите да реализират адекватно конституционната рамка в тази ситуация, добави той.

На въпрос "бушон" ли е Дянков, за да се свали общественото напрежение, Миков отговори: "Даже и за бушон не става вече, отдавна е изгорял".

Според депутата от КБ Мая Манолова оставката на Дянков вероятно е една от най-скъпите жертви, които може да направи ГЕРБ. Според нея обаче е късно за такава стъпка, защото хората вече са поискали оставката на цялото правителство.

"Тази оставка не решава нещата. Очевидно управлението е неспособно да се справи с проблемите, които създаде, то е неадекватно и не предлага решения", каза на пресконференция в Кюстендил Манолова. "Хората са на улицата и търсят защита от държавата, не само заради високите сметки, а и заради невъзможността да ги платят, заради замразените доходи, мизерията, беднотията и липсата на работа. Управляващите се скриха, бягат от отговорности и не предлагат решение", посочи Манолова. Тя каза, че

БСП предлага незабавна оставка на правителството, консултации между политическите сили и предсрочни парламентарни избори.

Според нея кредитът на доверие към това управление е изчерпан. "Те на практика изпуснаха нещата и протестите заплашват да станат още по-масови, ежедневни и да залеят цялата страна. Държавата я няма, монополите безчинстват и това е резултатът от управлението на ГЕРБ, които на последната година наистина успяха да плячкосат всичко в българската държава", посочи Манолова.

Депутатът заяви, че БСП иска разсекретяване и обявяване на пълните договори с енергоразпределителните дружества - какво е записано в тях и изпълняват ли се тези клаузи. От партията настояват още в случай че има нарушение в договорите, те да бъдат развалени. От БСП искат и пълен преглед на дейността на ДКЕВР, защото "ако има виновник за високите сметки, това е държавният регулатор", посочи Манолова. Тя припомни, че Ангел Семерджиев беше назначен от Бойко Борисов и според нея отговорността за дейността на регулатора е изцяло на правителството на ГЕРБ.

"Лекцията" за поддържане на строга финансова дисциплина, изнасяна през последните години от министъра на финансите Симеон Дянков, е впечатляваща за икономически анализатори, но задушаваща българския бизнес, се посочва в позиция на СДС по повод на оставката на Дянков.

В момент, в който справедливи протести изваждат хората на улиците във всички градове, подобна промяна в състава на кабинета е наложителна и правилна, смятат от СДС.

Според тях смяната на министъра на финансите е положителен знак, но той трябва да бъде последван от категорични мерки и "търсене на отговорност на всички виновни за състоянието на икономиката ни, забавените реформи, кражбите и злоупотребите в енергетиката, създаването и поддържането на монополите".

Предсрочните избори са единствено възможният вариант, но засега не е желан от премиера Бойко Борисов, коментира Минчо Спасов от НДСВ. Според него обаче до седмица и министър-председателят ще започне да иска предсрочен вот.

Спасов каза, че това, което би успокоило ситуацията в страната, е смяна на самия премиер, а не на отделни министри и припомни, че според конституцията отговорността за управлението на държавата се носи от премиера, а не от неговите заместници.

Източник: ВестиБГ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини