Изкуствен интелект ще помага на лекарите в борбата с рака

Системата за изкуствен интелект Watson на IBM ще помага на медицински специалисти в областта на раковите заболявания да анализират и използват големи обеми от данни в съчетание с клиничните познания с цел взимане на решения за лечението на пациенти.

Новата система ще се предоставя съвместно с WellPoint и Центъра за изследване на раковите заболявания Memorial Sloan-Kettering, анонсират от компанията. Продуктите включват Interactive Care Insights for Oncology, WellPoint Interactive Care Guide и Interactive Care Review, които са свързани с интелигентната система Watson и са предназначени за подпомагане работата на лекари, изследователи и медицински центрове.

Продуктът Interactive Care Insights for Oncology е свързан с облачна система за консултиране на базата на Watson, която ще помогне на онколозите и изследователите да открият най-подходящото лечение за пациенти с раково заболяване, обясниха от IBM. Системата е свързана с WellPoint Interactive Care Guide и Interactive Care Review – когнитивни системи, които ускоряват процеса за вземане на решение от страна на лекарите.

Медицински и технологични експерти инвестират хиляди часове в „обучението” на интелигентната система, за да може тя да възприема, анализира и тълкува значението на въведената комплексна клинична информация с цел подобряване на качеството и ефективността на здравните услуги.

Според Американската асоциация за изследване на рака през 2013 година ще бъдат диагностицирани 1,6 милиона нови случая на ракови заболявания. Проучванията показват, че един от пет пациента бива непълно или грешно диагностициран в следствие на усложнения в здравеопазването. Тези статистики, заедно с непрекъсното нарастващия обем на медицински данни и информация, изправят здравната индустрия пред предизвикателство.

Източник: infoweek.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини