Всички болници са готови на протест, ”Пирогов” държи на оставки в НЗОК

Лекарите от „Пирогов" остават зад исканията си за оставка на Надзорния съвет и на управителя на НЗОК. Те обаче няма да стачкуват. В същото време здравната работодателска организация постави ултиматум на Здравната каса и заплаши с протести на всички болници.

Лекарите от "Пирогов" настояват да се изпълнят и останалите им искания, обявени на 21 февруари. Те са за премахване на лимитите при диагностика и лечение на пациентите, потърсили медицинска помощ, както и финансирането на интензивните грижи да се върне в здравното министерство.
Това стана ясно след проведената днес среща между ръководството на болницата, управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и здравния министър в оставка Десислава Атанасова.

"Срещата с министъра на здравеопазването в оставка и управителя на НЗОК не беше конструктивна", заяви пред журналисти изпълнителният директор на "Пирогов" доц. Стоян Миланов, цитиран от "Фокус" и БТА. Той посочи, че нито министър Атанасова, нито д-р Цеков са дали ясни и точни гаранции, че изработеното от лекарите в "Пирогов" над лимитираните дейности ще бъде платено. По думите му за момента лечебното заведение има гаранция единствено, че ще бъде заплатена дейността за януари в пълен обем.
Миланов е категоричен, че методиката за финансиране на болниците трябва да бъде премахната или променена или някой да поеме отговорността за сегашния начин на финансиране на лечебните заведения.

Д-р Стоян Сопотенски, зам.-директор по лечебната дейност в „Пирогов”, уточни, че въпросът за финансирането на амбулаторните спешни пациенти не е коментиран на срещата. „Засега заплащането остава от страна на министерството. Параметрите и разчетите за стойността на един такъв пациент не е коментирана. Струва ни около 70 лв. един пациент, връзва се между 15 и 20 лв. на човек”, каза още той.

Десислава Атанасова заяви от своя страна, че в четвъртък ще се преразглеждат бюджетите на столичните болници на заседание на надзорния съвет на НЗОК.

Пламен Цеков пък призна, че в прогнозите в бюджета на болниците е допусната грешка, като тя ще бъде коригирана. За януари и февруари "Пирогов" ще получи парите за изработеното в пълен обем. Той отказа да коментира искането на оставката му.

„Вече ми омръзна, една седмица я коментирам. Нека да я искат, какво да направя. 300 болници в България ще получат възнагражденията си. Снощи приключи отчитането на всички лечебни заведения. Подписали са си над 98% допълнителните споразумения. В четвъртък трябва да очакват парите по сметките си. За много болници се оказа, че прогнозата е вярна, и те ще си получат парите на това, което е изработено”, допълни управителят на НЗОК.

От тази година здравната каса плаща на болниците по нова методика, която предвижда фиксиран брой пациенти по всяка клинична пътека. Директори на болници вече се оплакаха, че с новите им бюджети всъщност имат възможност да лекуват с 20% по-малко пациенти. Обяснението на НЗОК било, че трябва да се предвиди финансиране и за новооткритите болници. Заради скандала от БЛС и от "Пирогов" вече поискаха оставката на Пламен Цеков и заплашиха с протести.

Днес обаче доц. Миланов успокои, че независимо, че срещата не е постигнала очакваните резултати, „Пирогов" няма да обяви стачни действия, тъй като екипът му се чувства отговорен към своите пациенти.

Междувременно председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на УМБАЛ "Света Анна" в София д-р Димитър Димитров обяви по БНР, че ако до четвъртък лимитите на болниците не бъдат променени от НЗОК, медиците ще излязат на протести срещу касата:

"Касата лимитира живи, здравноосигурени граждани, което е противоконституционно. Всички болници ще се включат в протеста, което, обаче не е добре, политически вече, за нашата страна. И без това знаем протестите против монополистите, сега трябва да спре и болничната помощ да работи. Вчера управителят на НЗОК беше на крак в "Света Анна". Над два часа и половина имахме разговори. Kаза, че ще оправи нещата."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини