В Русия: Светкавични уволнения, заради завишени сметки за ток и вода

Високопоставени оставки в Русия, след като беше установено, че сметките за ток, вода и парно в по-голяма част от страната са се увеличили многократно през януари в сравнение с предишния месец, съобщава БНТ. В някои области гражданите са платили над 200 процента повече.

В началото на седмицата президентът Владимир Путин даде 7 дни на правителството да изясни въпроса с главоломното повишение в сметките за ток, вода и парно. Цената на тези услуги в Русия е строго контролирана от държавата като при това от началото на годината увеличения в тарифите не са били предвидени.

"В Петербург в някои райони сметките са се увеличили с 40 процента. Ето ги сметките! Как ще обясните на хората защо през  декември или през ноември са плащали едни сметки, а през януари и февруари те са с такова увеличение? В Мурманск, казвате, в отделни общини увеличението е с 200 и повече процента. Полудели ли са, какво?", попита президентът Путин.

След тези остри критики с постовете си се разделиха вицегубернаторът на Петербург,  както и министърът на регионалното развитие на Алтай. Уволнен е и регионалният министър на Мурманска област. В същото време в Ставропол полицията обискира офисите на местен доставчик на вода. Оказало се, че потребители са плащали общо милиарди рубли повече заради  завишаване на сметките, като в тях необосновано били вписвани разходи на компанията.

Според Федералната служба по тарифите увеличението на сметките през януари се дължи на скока в така нареченото плащане на база - сума за едно лице за жилища без отчитащи уреди. А те не са никак малко. До края на седмицата руското правителство трябва да предприеме и мерки за въвеждане на таван в увеличението на сметките от максимум 6% годишно.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини