Окончателно: Местността Хасара край Сталево става туристическа атракция

Местноста Хасара край Сталево вече е с разширени граници и ще става привелкателна туристическа аткракия

Средновековната крепост в местността "Хасара" и античното светилище "Беш бунар", намиращи се край Сталево вече са с разширени граници. Това стана факт след решение на министерството на културата, утвърдено от бившия министър Вежди Рашидов, съобщи на пресконференция днес кметът Иво Димов.

На практика това означава, че районът вече е защитена територия и е забранено извършването на каквато и да е инвестиционна дейност, включително и добив на инертни материали. Концесия за извършване на такава дейност имаше преди време пловдивска фирма.

Тя обаче бе спряна от министерството на икономиката в лицето на бившият министър Делян Добрев заради възражение на Община Димитровград, припомни Димов. Той посочи, че така се слага край на една дълга 8-годишна битка, коя е приключила в полза на Общината.

Със свое решение по казуса се произнесе и Общинският съвет, които даде съгласието си да бъдат разширени границите на "Хасара", след като се произнесе комисия от специалисти.

От тук нататък администрацията ще търси варианти за кандидатстване по различни европейски програми, за да развива това културно-историческо наследство в района.

Припомняме, че против добива на латити в района на историческата местност се обявяваха години наред и почти всички жители на Сталево, които протестираха срещу концесионера. Те събраха и над 430 подписа в защита на историческото място.

Кметът Иво Димов и управникът на Сталево Панчо Панушев

Кметът на Сталево Панчо Панушев коментира, че новината идва само няколко дни преди празника на селото, който е на 23 март. Панушев благодари за подкрепата на Общината през всичките тези години, както и на двамата бивши министри Вежди Рашидов и Делян Добрев за положително разрешаване на казуса. Управникът даже сподели, че вече е намерил спонсори за предстоящите на местността разкопки.

А такива се очаква да започнат, тъй като районът на съседните обекти - крепостта "Мелеона" и "Светилището на Аполон" са били обявени за културна ценност още през 1968 г., но проучвания почти не са правени в годините, каза и археологът Нели Кръстева, която присъства на пресконференцията.

В "Хасара" вече не може да се извършва оран, засаждане на трайни насъждения, строителни дейности, без да бъдат съгласувани със специалсти- археолози. Забранена е и пашата на животни, паленето на огън, както и намеса върху скалните образувания на крепостта.

Археологът Нели Кръстева

Тя припомни, че "Хасара" е най-високото място в региона, а от там, според историците, цар Иван Асен ІІ е наблюдавал битката край Клокотница през 1230 г. Средновековната крепост е построена върху старо тракийско светилище. Част от него е и камъка, запазен до днес, през който преминалите не се считат за грешници. Там се намира и т.нар. стъпка на Крали Марко, която не пресъхва и през най-горещите месеци на годината.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини