EVN на ръба на фалита заради ДКЕВР

Загуба от над 100 милиона лева е натрупала EVN България. Това се дължи на промените от компенсаторния механизъм на ДКЕВР. За да можем да изпълняваме задълженията си към клиентите си, финансираме със собствени средства и привлечен капитал. Многократно сме алармирали всички заинтересовани държавни институции, както и обществеността и медиите по тези проблеми. Това каза регионалният мениджър на EVN България Йорг Золфелнер на пресконференция.

“Още 40 млн. лева ще трябва да платим за още три месеца. Ние сме изправени пред 2 негативни резултата. EVN oбаче вече няма никакви ресурси, за да продължим с тази практика. Искаме от ДКЕВР да намери решение, в противен случай компанията ни не може да изпълнява задълженията си, заяви той. По думите му над 100 млн. лева допълнително е вляло дружеството за подобряване на мрежата и качеството, а тези пари нямат възвращаемост”, каза още Золфелнер, цитиран от БЛИЦ.

Той допълни, че компанията иска от ДКЕВР решение, след което от 1 април разходите й да са равни на приходите.

“Надяваме се, че решението на регулатора няма да изисква непременно повишаване на цените за крайните клиенти”, каза Золфелнер и добави: ”Искаме спешно да се реши един проблем, който вече е на 9 месеца, не искаме да се оттеглим. Ще работим и в бъдеще, но смятаме, че е възможно със взето административно решение от 5 март на ДКЕВР за корекция на цената на електроенергията за крайния потребител. Не мога да коментирам сметките на НЕК”.

“Ние не сме против зелената енергия”, зави Калина Трифонова, член на управителния съвет на дружеството. “Проблемът с изкупуването на зелената енергия съществува със или без нас”, зави тя. По думите й тези проблеми остават в България и трябва да бъдат решени в страната.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини