В Димитровград търсят средства за паметник на Гоце Делчев

Съдействие от шефа на ОбС- Димитровград Стефан Димитров поискаха македонското землячество и тракийското дружество за изграждане на паметник на Гоце Делчев

Мемориална пластика на българския революционер Гоце Делчев настояват да бъде изградена в Димитровград представителите на Македонско земляческо “Гоце Делчев” и Тракийско дружество “Капитан Петко Войвода”. Това стана ясно по време на общо събрание на двете организации тук, съобщават от ОбС.

На събранието те поканиха и председателя на Общински съвет Стефан Димитров, от когото поискаха съвет относно процедурата и набирането на средства.

Поводът е 110-годишнината от гибелта на вожда на ВМРО и апостол на народо-освободетелната Македонска революция Гоце Делчев и от Илинденско-преображенското въстание.Уточнено бе и мястото, където ще се намира паметника - на ул. “Гоце Делчев”.

Членовете на тукашното тракийско дружество бяха на мнение, че името на този велик българин не трябва да тъне в забрава. Председателят му Тодор Каваков бе категоричен, че това е най-подходщият терен, където да бъде поставена пластиката.

Да внесат докладна в Общински съвет с искане за изграждане на барелеф на Гоце Делчев, ги посъветва Стефан Димитров. Той обясни, че е необходимо да бъде извършена процедура по преотреждане на терена, с която ще се заемат представителите на Общинска администрация.Председателят на ОбС смята, че трябва да се облагороди и мястото около самата пластика.

Идеята за изграждането на този барелеф датира отпреди години, стана ясно на срещата. Не бива да чакаме 120-годишнината от гибелта на Гоце Делчев, за да я реализираме, категоричен бе Илко Чамов, член на македонското землячество. Той се ангажира да проведе разговори с местни скулптори за реализиране на проекта.

По време на общото събрание се коментира и темата за набирането на средства за изграждането на пластиката. Шефът на ОбС даде предложение двете организации да открият банкова сметка за набирането на средства и да популяризират идеята.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини