EVN закачили 450 ВЕИ вместо планираните 80, губят 220 млн. лева

Трябва да се запозная подробно с всички предложения на Асен Василев, които той днес направи. Това заяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова. Министърът на икономиката и енергетиката оповести спешни мерки в енергетиката, част от които пряко засягат регулатора.

Тя съобщи, че по някои от мерките могат да бъдат направени стъпки, като една от тях е създаването на правила за търговия с електрическа енергия на свободния пазар.

Първите стъпки за това могат да бъдат направени до 1 май. Такова бе и моето юнашко обещание към министър Василев, когато се видяхме, за да обсъдим ситуацията в енергетиката, допълни тя.

Очаква се от първи юли бизнес потребителите да излязат на свободния пазар, където могат да опитат да намерят по-ниски цени от тези, които в момента им се предлагат.

Харитонова обаче беше скептична към това, че ако битовите потребители излязат на свободния пазар, това ще намали сметките им за ток. Предприятията, които ще им доставят енергия трябва да направят много големи инвестиции, както и да назначат сериозно количество персонал, който да се занимава с отчитането на сметките, каза още Харитонова.

Тя коментира и исканията на EVN за преразглеждане методиката на ценообразуване. Дружеството заяви, че за периода 1 юли 2012 г. до 30 юни 2013 г. ще натрупат загуби в размер на 220 млн. лв. Те посочиха, че това ще се случи заради огромния брой ВЕИ централи, които имат на територията си.

Харитонова съобщи, че EVN, когато миналата година се е вземало решение за цени на електроенергия, са заявили, че очакват присъединяване на 80 мегавата ВЕИ централи, а всъщност към мрежата им са се закачили 450, които по закон подлежат на задължително изкупуване.

Шефката на ДКЕВР посочи, че EVN трябва да си понесе отговорността за това нещо, но не конкретизира дали тези 200 млн., които очаква дружеството като загуба ще бъдат за негова сметка, за тази на потребителите или за някой друг участник от веригата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини