Остават ли мерките за подпомагане само на думи?

Днес в сградата на Министерския съвет трябва да се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от правителствената пресслужба.

Социалните партньори ще обсъдят резултатите от дейността на работната група за обобщаване и съгласуване на позициите относно спешните мерки, които трябва да се предприемат от служебното правителство в социалната и икономическата сфера. По време на заседанието, свикано от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова, ще бъде обсъден и Проект на актуализирана стратегия по заетостта на България 2013-2020 г, предаде БГНЕС.

Още преди да е започнало заседанието обаче е ясно, че нито една работодателска организация не възнамерява да присъства. Като причина от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) посочват приетия на второ четене Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Текстът, чийто вносител е Яне Янев, беше приет в последния ден на 41-то Народно събрание с подкрепата на ГЕРБ.

Документът предвижда членовете на национални работодателски и синдикални организации, които имат представители в националните консултативни съвети, да декларират имуществото си и това да бъде обявявано публично, по подобие на лицата на държавна длъжност. Крайният срок за подаване на декларации е 9 април.

Според КРИБ този закон е абсолютна подигравка с Конституцията, тъй като по него е нямало обществено обсъждане и поставя в държавни рамки частния сектор, а освен това България е подписала редица международни конвенции, които влизат в разрез с нормата.

Отказът на работодателите да присъстват поставя под въпрос цялото заседание на НСТС.

На последното си заседание Министерския съвет прие постановление, с което отпусна близо 41 милиона лева за програми за заетост, за изплащане на обезщетения и помощи за домакинствата. На заседанието на кабинета в сряда ще бъдат окончателно гласувани конкретните мерки и точните суми, които ще бъдат отпуснати за всяка една от тях. Парите за мерките, насочени към най-уязвимите групи от населението, идват от оптимизация на разходите на всички министерства. Намаляват се парите за издръжка на министерствата, но не и парите за делегирани бюджети.

На заседанието на НСТС на 22 март вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова обеща, че обществен съвет в сферата на енергетиката, който да обсъди проблемите в сектора, ще бъде свикан скоро.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини