Спиране на ВЕИ мощности ще има и днес

И през днешния ден ще има изключване на ВЕИ мощности в страната заради твърде голямото производство и липсата на потребление на ток.

По разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ЧЕЗ ще прекъсне фотоволтаичните и вятърни централи на територията на област Плевен и област Ловеч от 10:00 до 17:00 ч. днес. Общо инсталираната мощност на тези територии е 46 MW. На 7 април 2013 г. няма да има изключвания.

EVN България пък ще ограничи дейността на ВЕИ централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Изключванията ще се извършват по определен часови график в периода от 10:00 ч. до 17:00 ч. като поетапно ще бъдат изключвани до 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на дружеството, равняващи се приблизително на 240 MW. С цел запазване принципите на равнопоставеност, изключванията ще се извършват за равни периоди от време. За тези действия EVN България ще изпрати уведомления до съответните ВЕИ-централи, пише Агенция "Фокус".

В Енерго-Про Мрежи е получено разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ограничаване на производството на електроенергия от вятърни и фотоволтаични електроцентрали с 40% на територията, обслужвана от компанията, от 10:00 до 17:00 часа.

На 4 април Електроенергийният системен оператор наложи ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната, включително фотоволтаични електроцентрали, водноелектрически централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. Ограничението се налага във връзка със задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в ЕЕС и след изчерпване на всички други възможности, предприети досега. С писмо на ЕСО ЕАД са уведомени трите ЕРП-та, ДКЕВР и МИЕТ, че се предриемат мерки по ограничаване на генерациите от вятър и слънце, включени в ЕЕС на страната.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини