Най-сетне! Дават право на жените в Саудитска Арабия да карат коли

Принцът на Саудитска Арабия Алуалиид бин Талал иска да позволи на жените от кралството в бъдеще да карат коли, съобщава Ройтер, цитирана от 24 онлайн. Причините за решението му са икономически и не се дължат на прогрес в правата на жените в страната.

Принцът е сметнал, че ако на жените се позволи да шофират сами, може да бъдат спестени около 500 000 чуждестранни шофьори. Той не казва конкретно колко пари може да се икономисат по този начин, но правителството било обезпокоено от високите суми, които чуждестранни работници превеждали на семействата си извън страната.

Жените от консервативното кралство нямат право да управляват коли и така те са зависими от семейни шофьори, който често са чужденци. Много семейства обясняват, че ще да спестят много пари, ако жените карат сами колите си.

Покрай арабската пролет през 2011 година много жени в саудитки демонстрираха за правото си да карат коли. Някой от тях бяха дори задържани в арест заради протестите и за незаконно шофиране. Конституцията по принцип не забранява изрично шофирането на жените. Но за легалното каране на кола в арабската държава е нужна саудитска книжка, а тя дефакто не се издава на жени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини