Армията възмъжа: Прие 70 мъже и само 5 жени

Пропорцията мъже - жени се променя в полза на силния пол

Армията в Хасково възмъжа след като се попълни основно с мъже в набор 2013 за кадрови войници. На Кенана бяха обявени 75 свободни места, за които се явиха рекордните 290 души. След тежки 3-дневни тестове за физическа издръжливост и обща култура, вакантните бройки са попълнени. За разлика от предишни конкурси, този път приетите бройки на дамите са нищожно малко в сравнение със силния пол. Обикновено до униформата достигаха 10-12 %/ в други поделения до 15-20%/, но сега приетите жени са едва 7 %. В поделението се шегуват „че са възмъжали“ , но някои съвсем сериозно изкоментираха че така е по-добре с оглед свободните длъжности - гранатометчици, помощник минохвъргачи, водачи на бронетранспортьори, автоматчици и прочие. Предимно мъжки работи. 

Иначе кандидатите се оказали най-конкурентноспособните за последните 5 години. Повече от 2/3-ти/215 от 290/ издържали и двата изпита и се наложило прецизно класиране по бал. Решаващо се оказало нивото на обща култура. Част от кандидатите показали физическа подготовка като за професионални атлети, но едва изкарали санитарния минимум на теста за интелигентност-55 точки. 

Новите армейци застъпват на работа на 8-ми май. От тогава почва да тече първият им 3-годишен професионален договор с армията.

Г.Христов

Макар че армията ще загуби част от чара си
Физическата подготовка се оказа ахилесовата пета на кандидатките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини