EVN на съд в Пловдив заради таксата за повторно включване на тока

Таксата за включване на тока, ако той е бил изключен заради неплащане на сметката, е незаконна. Това твърди Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив, което завежда дело срещу EVN по този въпрос.

Ако жалбата бъде уважена, дружеството ще трябва да върне парите на всички свои клиенти, на които през годините е събирало такси за възстановяване на електрозахранването.

Според доктора по право Димитър Деков събирането на такива такси е незаконно. „Защото ние считаме, че възстановяването на електроподаването не е услуга, която електроразпределителното дружество ще извърши, а представлява изпълнение на лиценза на самото ЕРП”, коментира Деков, който е председател на Сдружение за правна помощ на потребителите, пред bTV.

Според EVN тази такса покрива разходите за повторно включване към мрежата, след като веднъж абонатът е изключен. А логиката на дружеството е, че "когато някой предизвика дадени разходи, съвсем справедливо е той да ги заплати, а не някой друг” - точните думи на Петър Костадинов, ръководител на отдел „Комуникации” в EVN-България.

От Сдружението за правна помощ на потребителите са категорични, че електроразпределителните дружества нямат право да събират допълнителни такси за така нареченото "експресно" включване в рамките на 6 часа, както и за възстановяването на електрозахранването през почивните дни.

Очаква се колективният иск срещу EVN да бъде внесен до месец в съда.

През 2010 година съдът не уважи заведен от ДКЕВР иск срещу ЧЕЗ за събиране на повторна такса за включване на електрозахранването. Така ЕРП-тата продължават да събират таксата.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини