Г-8 обсъждат търговия, данъци и прозрачност

Активизирането на търговията, събирането на данъци и постигането на по-голяма прозрачност ще бъдат основните теми в дневния ред на двудневната среща на лидерите на страните от Г-8 в Северна Ирландия, която започва днес, информира ДПА.

В луксозния голф курорт край езерото Лох Ърн Г-8, в която влизат седемте развити промишлени страни: Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ плюс Русия и ЕС ще обсъждат основните въпроси, които безпокоят лидерите от финансовата криза 2007-2008 година. Световните сили ще обсъдят още редица международни теми, сред които конфликта в Сирия.

Г-8 дълго време е форум за либерализиране на търговия и срещата в Лох Ърн няма да бъде изключение. Дълго протаканото търговско споразумение между САЩ и ЕС ще бъде важна тема срещата на високо равнище на Г-8.

Стотици милиарди невнесени налози се губят чрез укриване на доходи в данъчните убежища всяка година и този проблем ще бъде също в центъра на вниманието на Г-8.

Президентът на САЩ Барак Обама, руският му колега Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и други лидери се очаква да заявят, че повече няма да допускат милиарди от потенциални данъчни приходи да не влизат в техните хазни, посочиха германски информирани източници, цитирани от ДПА.

В навечерието на срещата на Г8 руският президент Владимир Путин обвини британския премиер Дейвид Камерън в предателство към хуманитарните ценности чрез подкрепа на сирийските бунтовници с „кръвта по ръцете им", съобщава „Индипендънт". С остър и недипломатичен език Путин обвини Великобритания и други западни страни в опити да въоръжат бунтовниците, които „убиват своите врагове и ядат техните органи".

След около час двустранни преговори между Путин и Камерън на „Даунинг стрийт" 10, говорителят на Путин каза за британския таблоид, че остават различията между двете страни.  На пресконференция след разговорите Камерън призна, че „президентът Путин и аз имаме разногласия по някои проблеми" и подчерта, че Г8 може да доведе „нов момент" и да започнат преговори в Сирия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини