Черно, Средиземно и Мъртво море са най-полезни за здравето

На повечето от нас летният отдих се свързва преди всичко с морето. Дали ще е родното Черно или някое екзотично, почивката ни гарантирано ще е пълноценна. Още повече че морският въздух и солената вода са много полезни за човешкия организъм. Скърцането на пясъка под краката, прелитането на чайките, крясъкът на гларусите, шумът на вълните ни пренасят в друг свят. Малко са местата, където можем да усетим толкова пълно единство с природата. Световният океан е люлката на биосферата и отдавна се знае, че съставът на морската вода е почти идентичен с този на човешката кръв. Затова и всеки от основните елементи, съдържащи се във водата, оказва върху организма ни целебно въздействие: магнезият укрепва имунитета, калият нормализира кръвното налягане, йодът регулира обмяната на веществата, а бромът успокоява нервната система. За сметка на активизирането на обменните процеси се ускорява обновяването на клетките, прочистват се порите, извеждат се вредните вещества от организма. Къпането в морето е равносилно на това в минерален басейн. Според специалистите най-полезни за хората, т.е. най-богати на минерални вещества са Черно, Средиземно и Мъртво море.Когато плуваме при неголеми вълни, морето влиза в ролята на масажист, като положителният ефект е не само върху мускулите, а и върху кръвоносните съдове. Стремейки се да се приспособи към новите условия, организмът пуска в ход процесите на топлорегулация: кръвоносните съдове се свиват и отново се разширяват, което укрепва цялата кръвоносна система. Ако легнете в по-бурно време на самия бряг, така че вълните да ви обливат, масажът е изключително здравословен.Температурата на морската вода и в най-големите горещини е по-ниска от тази на човешкото тяло, затова, ако просто стоите в морето, организмът ви се охлажда и губи калории. Ако плувате, шансовете ви да отслабнете нарастват.

Съществува и цял комплекс от процедури за лечение с морска вода, т.нар. таласотерапия. Тя е изключително полезна при хроничен стрес, преумора, болести на ставите, за укрепване на кръвоносните съдове и имунитета, за избавяне от целулита и т.н. Минералните вещества в морската вода помагат за бързо заздравяване на рани и подобряват състоянието на кожата.Лекарите препоръчват морската вода за борба с болести на дихателните пътища и профилактиката им. Заедно с крайбрежния въздух тя възстановява гласните връзки и лекува заболявания на гърлото. Гаргарата и промиването на носа с топла морска вода дезинфекцират лигавицата и я насищат с йод, бром и натрий.Хората, които могат да плуват, направо са късметлии. Плуването в морето не е само идеален фитнес и закалка, а практически укрепва всички системи на организма. Особено полезно е за децата – богатият минерален състав на водата е изключително необходим за растящия организъм.Ритмичните движения укрепват всички мускули – от сърдечните до тези на краката. Плуването е отлично средство за развиването на белите дробове и за профилактика на нарушения в осанката, при това не само за деца, но и за възрастни, особено за хората, които работят в офиси и прекарват по-голяма част от деня, седейки. Между другото, плувайки 100 метра, вие горите калории, колкото след бягане 1 километър.Ако не искате да плувате или не можете, аквааеробиката е за вас. Специалистите предлагат комплекс от упражнения, които са не по-малко здравословни от плуването.Най-комфортната температура за къпане е 23-25 градуса. Смята се, че когато е над 26 градуса, морската вода губи много от полезните си свойства. От друга страна, под 18 градуса възниква опасност от преохлаждане.
Най-доброто време за къпане е сутрин до 11 часа и следобед от 16 до 19 часа. На обяд в големите горещини по-добре избягвайте да влизате във водата, защото температурният контраст е прекалено голям. И спането близо до брега носи много ползи на организма. Той не само диша морския въздух, а и го попива. Кислородът и озонът веднага убиват вредните микроби, в слънчево време въздухът е пронизан от ултравиолетови лъчи, а в лошо време - с фитонцидите на водораслите. В климатотерапията има цяло направление - аероталасотерапия, основаващо се на вълшебното действие на морския въздух.И така – морето предлага не само отдих за тялото и душата, то е много добър начин да укрепим организма си и да се заредим с жизнена енергия.

Източник: http://jivotatdnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини